Uutisarkistot Rovaniemi 17.3.2014-27.6.2013

Kuusivetoinen mönkijä on herättänyt maailmalla suuren huomion, ainakin tilausten perusteella. Mönkijän tuotannon ylösajo aloitettiin vajaa kuukausi sitten ja nyt kokoonpanolinja toimii jo kahdessa vuorossa. Mönkijä työllistää BRP Finlandin Rovaniemen tehtaalla nyt noin 40 ihmistä.

Napapiirin Veden puhelinnumero on 26.3.2014 alkaen 016 - 331 6300.

Punainen Risti aloittaa Rovaniemellä yhteistyössä MLL:n ja Helluntaiseurakunnan kanssa ruoka-avun jakamisen heikossa taloudellisessa tilanteessa oleville. Toiminta käynnistyy maanantaina 24. maaliskuuta.

Lapin työttömyys lisääntyi voimakkaasti viime vuonna. Työttömiä oli viime vuonna keskimäärin lähes 13 000 ja joulukuussa töitä vailla oli jo yli 14 000 lappilaista. Lapin työttömyysprosentti oli viime vuoden lopulla 17,1. Lomautettujen määrä kasvoi lähes puolella edellisvuodesta.

Nuorisotakuusta huolimatta myös nuorten työttömyys kasvoi. Nuoria on työttöminä eniten siellä missä heitä on Lapissa eniten eli Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa. 

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi Lapissa viime vuonna kolmanneksella edellisvuodesta. Vararikkoon ajautui etenkin rakennusalan, kaupan ja palvelualan yrityksiä. Moni iso työnantaja on vähentämässä Lapissa väkeä.

Rintamaveteraanien Lapin piiri vastustaa veteraanien kuntoutusrahojen vähentämistä. Rintamaveteraanien mukaan veteraanien hoidon ja avun tarve kasvaa, kun heidän keski-ikänsä nousee. 

Nuorimmatkin veteraanit ovat jo lähes 90 vuotta. Suomessa elää vielä noin 32 000 rintamasotilastunnuksen omaavaa henkilöä. Heistä miehiä on noin 22 000 ja naisia noin 10 000.

Kaupunki myy tarjousten perusteella liiketontin Ylikylän alueelta, osoite Gardininkuja 2. Kirjalliset tarjoukset tulee toimittaa 9.4.2014 klo 15.00 mennessä. 

Tanja Poutiaisen vuonna 1997 alkanut maailmancup-ura päättyi sunnuntaina Sveitsin Lenzerheiden suurpujottelukilpailuun. Kokenut alppihiihtäjä kertoi, että kiireet alppihiihdon parissa jatkuvat vielä ainakin tämän kevään ajan. On tapahtumia, tilaisuuksia ja SM-kisatkin. Toukokuussa pääsen sitten hengähtämään ja tekemään muita asioita.

Rovaniemeläinen lentopallojoukkue Perungan Pojat (PerPo) on hankkinut uuden hakkurin. Lentopallon Mestaruusliigassa pelaava joukkue on solminut loppukauden kestävän pelaajasopimuksen 29-vuotiaan brasilialaisen Maciel Thiagon kanssa.

Lappilaiset ostavat ja myyvät käytettyä tavaraa innokkaasti sosiaalisessa mediassa. Rovaniemen suurimmalla Facebook-kirpputorilla on peräti 14 200 jäsentä. 

Rovaniemen Facebook-kirpputorin ylläpitäjä Maria Keräsen mukaan ryhmää hyödyntää myynti- tai ostotarkoituksessa päivittäin jopa 200–300 ihmistä. Parhaimmillaan ryhmään ladataan jopa 200 tuotekuvaa päivässä. Keskimäärin noin 100, Keränen arvioi. 

Facebookissa kaupanteko on molemmille osapuolille ilmaista, kun taas kirpputoreilla myyjän on maksettava viikkokohtaista pöytävuokraa. Tyypillinen vuokra on noin 28–33 euroa viikolta.

Talviuintien MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seppo Arvio myöntää, että valmisteluiden suhteen ollaan aikataulussa, mutta plussakelit ovat tuoneet talkootyöhön oman lisähaasteensa. Lämpöasteiden takia alueelle tehtyjä suunnitelmia on jouduttu karsimaan ja yksinkertaistamaan. MM-kisat pyörähtävät käyntiin torstaina.

EU:n arktinen tietokeskus ei toisi Rovaniemelle suurta virastoa vaan mahdollisesti vain muutaman työntekijän, jos Euroopan komissio ylipäätään perustaa sen. Keskuksen varsinainen tieteellinen työ tehtäisiin arktiseen alueeseen erikoistuneissa tutkimuslaitoksessa eri puolilla maailmaa.

Sähkönsiirtoyhtiö Rovakaira teki viime tilikaudella 1,8 miljoonan euron tuloksen. Yhtiö jakaa omistajilleen miljoona euroa osinkoa. Osinko on suunnilleen saman verran kuin edellisvuosina.

Arctic Corridor -hanke on tuottanut näyttävän videon esittelemään arktisen rautatieyhteyden rakentamisen mahdollisuuksia Kirkenesistä läpi Suomen Lapin. Elokuva sai ensi-esityksensä Arctic Busines Forumissa Rovaniemellä tällä viikolla.

Yksi Rovaniemen kevättapahtumien kohokohdista koetaan ensi viikolla, kun Talviuinnin MM-kisat kauhotaan Kemijoen rannalla torstaista sunnuntaihin 20.–23. maaliskuuta. Kisoihin osallistuu yli 1200 uimaria 34 eri maasta. 

Lapin ammatilliselle koulutukselle tarjotaan samaa mallia kuin ammattikorkeakouluille: Lappian ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymien yhdistysmahdollisuus tulisi selvittää. Paineet säästöihin ovat tiedossa. Koulutuksen järjestäjiä on useita ja rakenteellisiakin muutoksia on edessä.

Lapin poliisilaitos varoittaa perättömiä laskuja lähettelevästä huijarista. Lasku on lähetetty Yritysrekisteri.com nimellä. Laskuissa on ollut aiheena purkukulut. Laskuun on merkitty asiakaspalvelunumero mutta puhelun hinta on 25 euroa minuutilta. 

Talviuinnin Maailmanmestaruuskisoihin Rovaniemelle on tulossa kaikkien aikojen ennätysmäärä osanottajia. Ilmoittautuneita on kilpailujohtaja Seppo Arvion mukaan noin 1300 ja heitä on 34 eri maasta.

Lasku on lähetetty Yritysrekisteri.com nimellä. Laskuissa on ollut aiheena purkukulut. Laskuun on merkitty asiakaspalvelunumero mutta puhelun hinta on 25 euroa minuutilta. Numeroon ei siis kannata soittaa, poliisi neuvoo. Laskuja on lähetetty ympäri Suomen.

Kirjastoissa satutunteja, saamenkielinen kielikahvila, kirjailijavieras Helen Moster tulee pääkirjastoon 22.3. kertomaan sakaslaisesta kirjallisuudesta ja omasta teoksestaan Hylky. Kaikissa kirjastoissa on näyttelyitä ja Ounasrinteen kirjastossa piirretään mangaa. Kaikkin tilaisuuksiin on vapaa pääsy!

Päihdekuntouttaja Avominne Oy lopettaa Rovaniemellä, kertoo Lapin Kansa. Yrittäjä Mika Arramiehen mukaan kaupunki on irtisanonut vuokrasopimuksen Hirvaalla. 

Muuttoon on vaikuttanut myös se, että Rovaniemeltä on tullut vain vähän päihdekuntoutettavia asiakkaita. Arramiehen mukaan esimerkiksi Inarin ja Ylitornion kunnat ovat antaneet maksusitoumuksia Avominnen hoitoon. Lisäksi asiakkaita on tullut Oulun seudulta ja Etelä-Suomesta.

14.3.2014 klo 7:00 MUUTOS HOITOTARVIKEJAKELUUN

Rovaniemen kaupungin terveyspalveluissa kehitetään hoitotarvikejakelua asiakasystävällisemmäksi. Asiakas saa maaliskuusta alkaen tilauksensa mukaiset hoitotarvikkeet terveysaseman neuvonnasta jokaisena arkipäivänä, aikaisemman yhden jakelupäivän sijaan.

Rovaniemen seurakunnan järjestämä perinteinen Yhteisvastuukeräyksen tempaus Riemukierroshiihto muuttui kävelyksi säistä johtuvan huonon latutilanteen johdosta. Rovaniemen seurakunta on järjestänyt Riemukierroshiihdot jo 24 kertaa. Rahaa on kertynyt vuodesta riippuen 5000-7000 euroa.

Lapin sairaanhoitopiirin tulosaluejohtaja, psykiatri ja ylilääkäri ja tulosaluejohtaja Sanna Blanco-Sequireos palkittiin tänään torstaina Psykiatripäivillä tunnustuksella työstään suomalaisen ja lappilaisen psykiatrian puolesta. 

Suomen Psykiatriyhdistys jakaa vuosittain tunnustusapurahan merkittävästä käytännön psykiatrin työstä. Palkinto voidaan myöntää psykiatrille, joka on toiminut ensisijaisesti käytännön psykiatrina jollakin psykiatrian osa-alueella.

13.3.2014 klo 12:24 LAPPIA KAAVAILEE IRTISANOMISIA

Koulutuskuntayhtymä Lappia suunnittelee yhteistoimintamenettelyiden käynnistämistä. Yt-neuvotteluiden tavoitteena on vähentää Lappian henkilöstömäärää 23-24 henkilötyövuodella. Yt-menettelyn aloittamisesta päättää ensi tiistaina kokoontuva koulutuskuntayhtymän hallitus.

EU:n arktinen informaatiokeskus sai keskiviikkona virallisen siunauksensa Euroopan parlamentilta. Parlamentti hyväksyi täysistunnossaan päätöslauselman, jossa ehdotetaan informaatiokeskuksen perustamista Lapin yliopiston Arktisen keskuksen yhteyteen Rovaniemelle. 

Keskuksen saaminen Lappiin edellyttää kuitenkin vielä komission virallista päätöstä asiasta.

Tämä käy ilmi Lapin kauppakamarin tekemästä yrityskyselystä, jonka tulokset julkistettiin torstaina Arctic Business Forumissa Rovaniemellä.

Kysely suunnattiin sellaisten toimialojen suomalaisyrityksille Lapin ulkopuolella, joiden oletettiin olevan kiinnostuneita arktisen alueen investointihankkeista. Kyselyyn vastasi 303 yritystä.

EU tarvitsee arktista aluetta koskevan konkreettisen toimintasuunnitelman, parlamentin jäsenet toteavat keskiviikkona hyväksytyssä ei-lakiasäätävässä päätöslauselmassa. 

Parlamentin jäsenet listaavat päätöslauselmassa alueen haasteiksi muun muassa ilmastonmuutoksen, arktisen merenkulun, raaka-aineiden hyödyntämisen ja alueen lisääntyneen geopoliittisen kiinnostuksen. 

Lisäksi parlamentin jäsenet vahvistavat päätöslauselmassa tukevansa arktisen tiedotuskeskuksen perustamista Rovaniemelle.

Alaounasjoki 17.3.2014 Klo 17.00 Lehtojärven kylätalo

Yläkemijoki 18.3.2014 klo 17.00 Juotaspuu

Ranuantie 25.3.2014 klo 17.00 Kivitaipaleen koulu

Sodankyläntie 26.3.2014 klo 16.00 kokous ja säätiö klo18.00 vikajärven koulu

Yläounasjoki 2.4.2014 klo 17.00 Lohiniva (kylätila)

Alakemijoki 3.4.2014 17.00 Muurolan koulun auditorio

Rovaniemen Energia käynnisti syyskuussa 2013 yhteistoimintamenettelyn, jonka tavoitteena on lisätä energiakonsernin toiminnan tehokkuutta, parantaa toimintavarmuutta sekä aikaansaada kustannussäästöjä. 

Yhtenä osana yhteistoimintamenettelyä ja organisaatiomuutosta Rovaniemen Energia Oy kilpailutti kaukolämpöverkon ja tuotantolaitosten kunnossapidon palvelut. 

Nyt solmittu aiesopimus Rovaniemen Energian ja Caverion Suomen välillä luo raamin tarkemmille neuvotteluille liikkeenluovutussopimuksen aikaansaamiseksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi eilisessä kokouksessaan lautakuntien hyväksymän tarveselvityksen Ounasrinteen koulun hankesuunnitelmasta.

Koulusta tulee monitoimitalo, johon tulee 4-sarjainen yhtenäiskoulu, monitoimitila, neuvola sekä liikuntasali. Rakennuksen laajuus on noin 8500 m2 ja sen kustannusarvio on 15,3 miljoonaa euroa.

Ounasrinteen koulun uudisrakennuksen toteuttaa Rovaseuden Markkinakiinteistöt Oy.

Kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan, että keskuskentän katsomo-/monitoimirakennus toteutetaan vapaa-ajan lautakunnan hyväksymän tarveselvityksen pohjalta. Keskuskentän monitoimirakennus toteutetaan Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n hankkeena.

Joukko Lapin Kuntoutus Oy:n työntekijöitä marssi maanantai-iltapäivällä ulos työpaikaltaan. Mielenilmauksella vastustetaan työnantajan suunnitelmaa heikentää henkilöstön palkkoja ja työehtoja.

Kansainvälistä menestystä koiravaljakkolajeissa niittänyt rovaniemeläispariskunta saalisti jälleen mitaleita EM-kisoissa Rautavaaralla viime viikonloppuna. Koiravaljakkohiihtäjäpari on saalistanut jo 27 MM-, EM- ja PM-mitalia

10.3.2014 klo 15:26 TANJA POUTIAINEN LOPETTAA

Alppihiihtäjä Tanja Poutiainen ilmoitti lopettavansa kisauransa. Poutiainen, 33, kilpailee vielä tällä viikolla maailmancupin suurpujottelun finaalissa ja päättää uransa Rovaniemen SM-kilpailuissa huhtikuussa.

Rovaniemen kaupunginlakimiehen Pekka Lemmetyn mukaan RoPSin toimitusjohtajasta Skanskan palvelukseen siirtyvä Antti Hietakangas ei ole esteellinen lautakunnan puheenjohtajana, vaikka Rovaniemen kaupunki on nostanut kanteen Skanskaa vastaan asfalttikartellista.

Jatkosuunnittelussa on myös huomioitava Suhangon alueen sijainti Simojoen ja Kemijoen valuma-alueilla. Simojoki on Suomen ainoita jokia, joissa lohi lisääntyy luontaisesti. 

Gold Fields Arctic Platinum on hakemassa laajennuslupaa platina-, palladium- ja kultakaivoshankkeelle, joka on pääosin Ranuan kunnan alueella. Kaivosalue ulottuu myös Rovaniemelle ja Tervolaan.

Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtaja Antti Hietakangas on irtisanoutunut jalkapalloseuran palveluksesta. Seura yrittää löytää uuden toimitusjohtajan mahdollisimman pian.

Rovaniemeläinen tuotantoyhtiö Visual Norden Oy on solminut yhteistuotantosopimuksen saksalais-suomalaisen pitkän elokuvan tuottamisesta. Elokuva perustuu H.C. Andersenin satuun Lumikuningatar. Sitä kuvataan Lapissa jo tässä kuussa.

Naisten SM-sarjaan nousee karsintasarjan kaksi parasta joukkuetta. Karsintasarjassa on jäljellä vielä neljä peliä.

Rovaniemellä pidetään tänä viikonloppuna Porokoirakerho ry:n järjestämä poronpaimennustapahtuma  Rovaniemen Silmäselällä. Laji on lisännyt paljon suosiotaan viime aikoina harrastelijoiden piirissä.

Korkalovaaran peruskoulun tiloissa Rovaniemellä on vietetty hiihtolomaviikolla WAU!-leiriä. Alakoululaisten ohjatulle loma-ajan toiminnalle on kysyntää, kun vanhempien lomat eivät aina osu yksiin koululaisten vapaiden kanssa.

Ounasrinteen koulusta tehdään monitoimitalo. Rakennukseen tulee 4-sarjainen yhtenäiskoulu, monitoimtila, neuvola sekä liikuntasali. Rakennuksen laajuus on lähes 8500 m2. Koulurakennuksen kustannusarvio on lähes 15,3 miljoonaa euroa. 

Suunnittelu aloitetaan huhtikuussa ja rakennustyöt aloitetaan kesäkuussa 2015. Monitoimitalo on valmis 2016 loppuun mennessä.

RoKi pelasi pari vuotta sitten vielä harrastesarjaa ja SM-karsintapeleihin eteneminen on kuin tuhkimotarina. Naisten kapteeni toivoo, että Lappi Areenalla nähdään entistä suurempi joukko jääkiekon ystäviä. Varsinkin nyt, kun miesten pelit loppuivat, toivomme, että jääkiekkoyleisö löytää meidän pelimme.

VR muuttaa pohjoisen junien aikatauluja maaliskuun lopussa. Pohjoisen junien matka-ajat pitenevät 45-90 minuuttiin, koska Liikennevirasto asettaa routavaurioista kärsiville rataosuuksille merkittäviä nopeusrajoituksia.

Naishakijoiden määrä kasvoi Sodankylän Jääkäriprikaatiin ja Lapin lennostoon Rovaniemelle, mutta Kainuun Prikaatiin haki yksi nainen vähemmän kuin vuosi sitten.

Lapissa vapaaehtoiseen asepalvelukseen on hakenut 50 naista siten, että Sodankylään paperit laittoi 38 naista ja Rovaniemelle 22. Vuosi sitten niihin oli yhteensä 37 hakijaa.

Lapissa yrittäjävetoisella katsastuksella on jo puolet Lapin katsastusasemista. Suomessa katsastusmarkkinoita hallitsevat englantilaisessa omistuksessa oleva A-katsastus ja espanjalaisten käsissä oleva K1-katsastajat.

Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta vastasi aville, että kotisairaalapalvelu vaatii korkeatasoisempaa erityisosaamista normaaliin kotisairaanhoitoon verrattuna. Kaupungilla ei ole resursseja tarjota kotisairaalahoitoa kuin noin 10 kilometrin säteellä Sairaalakadun sairaalasta.

En muista 15 vuoden aikana, että kevät olisi ollut koskaan näin täynnä. Esimerkiksi Rovaniemen hotellit ovat ihan loppuunmyytyjä koko tämän kevään. Helmikuun käyttöaste oli 97 prosenttia ja maaliskuussakin menee varmaan yli 90 prosentin. Tavallaan joulusesonki jatkuu nyt jo neljättä kuukautta, Ilkka Länkinen pohtii.

Kemijoki-yhtiön taloushallinto on siirtynyt Administer Oy:lle maaliskuusta 2014 alkaen. Vuonna 1985 perustettu Administer Oy on yksi suurimmista taloushallinnon palveluntarjoajista Suomessa. Nykyiset Kemijoki Oy:n taloushallinnon työntekijät jatkavat Administer Oy:n palveluksessa vanhoina työntekijöinä. 

Avantouinnin MM-kisat alkavat reilun kahden viikon päästä. Pelkästään kilpailijoita on ilmoittautunut nelipäiväseen tapahtumaan jo 1300. Avantouinnissa kisaillaan maailmanmestaruuksista kahden vuoden välein.

Jäätä on 75 senttiä ja siitä on yli 50 senttiä teräsjäätä. Jäätä on kyllä riittävästi. Näillä keleillä tilanne varmaan säilyy samana eli se on turvallista. 

Jos jäätä onkin riittävästi, lunta ei ole. Kisapaikalle on suunniteltu jos jonkinlaista lumirakennelmaa. Kahdeksansadan hengen katsomokin on tarkoitus rakentaa lumesta.

RoPSin tulevan Veikkausliigakauden vieraspelit kuullaan suorina radiolähetyksinä Radio Kajauksen taajuuksilla. Radio Kajaus ja RoPS ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen.

Talvigolfarit pääsivät aloittamaan kautensa tiistaina, kun yhdeksänreikäinen talvikenttä avattiin Rovaniemellä. Lauhan talven vuoksi talvigolfkausi uhkaa jäädä tänä vuonna viikkoja viimevuotista lyhyemmäksi.

Rovaniemen jäähallin laajennustyöt alkoivat maanantaina.  Jäähallin laajennustöiden pitäisi olla valmiina lokakuussa. Uuden harjoitushallin myötä harrastekiekollekin löytyy aikaa ja tilaa ja samalla pystytään kilpakiekkoakin laajentamaan Santasport Lapin urheiluopiston toimitusjohtaja Heikki Keskitalo sanoo.

Suomen parhaat porokokit kohtaavat Rovaniemellä 11. huhtikuuta Oppipojassa, jolloin kuusi kahden hengen joukkuetta kisaavat keskenään. Perjantai-iltana kaupungin kaduilla juostaan porojen kiihdytyskilpailu, jonka avauksen yhteydessä julkistetaan myös kolmen finalistin lopullinen joukko.

Verohallinto valmistautuu sulkemaan isoja verotoimistoja eri puolilla Suomea. Yksi mahdollisesti suljettava verotoimisto on Rovaniemellä.

Rovaniemen Tekninen lautakunta on yksimielisesti päättänyt jatkaa Rovaniemen kauppatorin markkinoita koskevaa palvelusopimusta Rovaniemen Kehitys Oy:n kanssa. 

Uusitun palvelusopimuksen mukaan Rovaniemen Kehitys Oy sitoutuu järjestämään markkinat kolme kertaa vuodessa sopimuskautena 2014-2018. Rovaniemellä nähdään siis jatkossakin kevät-, kesä- ja syysmarkkinat.

Yhdeksän tyttöä oli Ropsin ohjaajien vetämissä avoimissa hiihtolomaharjoituksissa maanantaina. Jalkapalloharjoitukset olivat osa Rovaniemen kaupungin tarjoamaa liikuntaohjelmaa, joka on laadittu koululaisten hiihtolomailoksi jo usean vuoden ajan.

Liikuntakoordinaattori Sami Laine tähdentää, että viikko-ohjelmaan kuuluvat tapahtumat ja ilmaisliput on tarkoitettu vain Rovaniemen peruskoululaisille eli 1.–9. luokan oppilaille. Laineen mukaan osallistumista valvotaan, vaikka nettikeskusteluissa muuta väitetään. Teemme ikään kuin pistokokeita.

Lappilaisnuorten ryhmät voivat maaliskuun ajan hakea mukaan nuorten teatterihankkeeseen. Valitut kuusi ryhmää pääsevät harjoittelemaan ja esittämään ammattikirjailijoiden uunituoreita nuorisonäytelmiä Rovaniemen Teatterin Nuori näyttämö -festivaalille maaliskuussa 2015. Teatteri lupaa paitsi puitteet esityksille, myös apua näytelmien hiomiseen.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ehdotti puheessaan Rovaniemen Energian 100-vuotisjuhlassa, että ensi vuoden alkuun ajoittuvasta turpeen verotuksen korotuksesta luovuttaisiin.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan uusia autoja on rekisteröity Lapissa tammi-helmikuussa 17 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Rovaniemen aiempi kunnallinen jätekerääjä ei halunnut enää jatkaa Napapiirin Residuumin urakoitsijana. Yli viisi vuotta Rovaniemen kylien jätteitä kerännyt Ekoteam ei jättänyt tarjousta, kun nykyinen sopimuskausi oli päättymässä. 

Yrittäjä Erkki Virtasen mukaan jätteiden keräysreitit olivat huonosti kannattavia, matkat pitkiä ja asiakkaita vähän.

3.3.2014 klo 10:03 KEMIJOKI OY IRTISANOMASSA 15

Irtisanomisten lisäksi Kemijoki Oy on ulkoistanut työntekijöitä muihin yhtiöihin. Yhtiö on siirtynyt uuteen toimintamalliin, jossa se hankkii merkittävän osan vesivoimatuotannon toiminnoista ulkoisilta sopimuskumppaneilta.

3.3.2014 klo 9:23 ELOKUVIA HIIHTOLOMALAISILLE

Rovaniemen kulttuuripalvelut / Taikalamppu ja Elokuvakerho Cinema esittävät Wiljamissa hiihtoloman iloksi kaksi elokuvaa. Maanantain elokuva sopii ihan pienimmillekin koululaisille ja tiistain elokuvan kohderyhmä on vähän isommat. Elokuviin on vapaa pääsy.

Anna Almin näyttely on esillä kaupungintalolla perjantaihin 7.3. saakka. Anna Alm (s. 1974) on lappilainen kuvataiteilija. Hänellä on ollut vuodesta 1996 lähtien kymmeniä yksityisnäyttelyjä. Hän on osallistunut lukuisiin jurytettyihin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Ainakin tämä epämääräinen talvi on saanut huomaamaan, kuinka hienoa on elää selkeiden vuodeaikojen kanssa. Ne rytmittävät elämää kokonaisvaltaisesti: niin mielentilaa, tekemistä kuin liikkumista.

Ammattikorkeakoulu käy parhaillaan yt-neuvotteluja, joiden tarkoituksena on vähentää tukipalvelujen, kuten esimerkiksi kirjasto- ja opintopalvelujen työntekijöitä. Työntekijöitä vähennetään, koska Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulut yhdistettiin kuluvan vuoden alussa.

Saamelaismääritelmän avaamisesta Korkeimman hallinto-oikeuden linjausta edeten saattaisi löytyä kestävä malli Suomen saamelaiskysymykseen.

Kirjastoissa kylvetään runoissa, pelataan saamenkileisiä pelejä, kirjailijavieras Helen Moster tulee pääkirjastoon ja esillä on monenlaisia näyttelyitä. Ounasrinteen kirjastossa piirretään mangaa. Kaikkin tilaisuuksiin on vapaa pääsy!

Rovaniemeläinen moottorikelkkailija Aki Pihlaja voitti snowcrossin Euroopan mestaruuskisan Norjan Hattfjeldalissa. Hopealle kaasutteli rovaniemeläinen Risto Juujärvi, kertoo Lapin Kansa.

Rovaniemen Kiekon (RoKi) Suomi-sarjan pudotuspelit loppuivat lyhyeen, kun KeuPa Keuruulta voitti kaksi joukkueiden välistä ottelua. Runkosarjan voittanut Roki lähti sarjaan kovin odotuksin, jopa nousu seuraavalle sarjatasolle Mestikseen oli mielessä.

Viime kaudella tytöt opettelivat liigapelaamista, nyt päästiin pleijareihin ja monella osa-alueella on kehitystä tapahtunut. Päättynyt kausi oli WoVon toinen lentopallon Mestaruusliigassa.

Porocupin ensimmäisen osakilpailun kuuman sarjan voitto selvisi vasta maalikameran avulla.  Rovaniemen Mäntyvaaran porokisoissa ajettiin sunnuntaina finaalit kuuman sarjan lisäksi yleisessä ja naisten sarjassa.

Rovaniemellä on laskiaisrieha Kemijoen törmällä Rantavitikantien päässä kello 12–14. Kirkonjyrhämän latukahvila on on avoinna kello 11–15. Jokkapirtillä Oikaraisen kylässä vietetään laskiaistapahtumaa kello 12–15.

Talven porocup käynnistyy tänään Mäntyvaarassa Rovaniemellä. Cupin sarjoihin ja Kultakelloajoihin osallistuu 201 poroa. Järjestäjän odottavat paikalle tuhatta katsojaa.

Lähteentien pirtillä pidetään torstaina koko perheen talvirieha. Luvassa on poniratsastusta, seikkailurata, mäenlaskua, talvijumppaa sekä mehutarjoilu. Talviriehan tähtiesiintyjänä on Jarkko Honkanen duo. 

Alueella on myös eväiden syönti- ja makkaranpaistomahdollisuus, joten ota halutessasi omat makkarat mukaan. Talviriehan järjestävät Kansallisen Lastenliiton Lapin piiri, Lapin ensi- ja turvakoti, Lähteentien pirtti ja Horse Hill -talli. Vapaa pääsy.

Olet ehkä aiemmin kuullut termin liveroolipelaaminen tai larppaaminen. Mistä siinä on kyse? Kuinka tällaiseen harrastukseen pääsee mukaan? Entä miten se liittyy metsiin ja luontoon?  

Rovaniemeläiset ovat mukana latuhaasteessa, jonka aikana on tarkoitus kerätä yhteensä 100 000 latukilometriä lasten ja nuorten liikunnan tukemiseksi. Vielä ehtii mukaan, sillä hiihtoaikaa on maaliskuun loppuun saakka, muistuttaa latuhaastaja Reijo Jylhä.

Oikeanlainen asenne teki Mustista voittajan, sanoo Reijo Jylhä. Sami Jauhojärvi hiihti olympiakultaa Sotšissa 19.2. miesten parisprintissä parinaan Iivo Niskanen.

28.2.2014 klo 21:16 ROPS JYRÄSI HJK:N 3-0

Uuden yhdistyksen virallinen nimi on Siniristi – kansanliike paremman Suomen puolesta, ja sen puheenjohtaja on kittiläläinen Akseli Erkkilä. Paakki puolestaan valittiin sihteeriksi.

Uuden yhdistyksen virallinen nimi on Siniristi – kansanliike paremman Suomen puolesta, ja sen puheenjohtaja on kittiläläinen Akseli Erkkilä. Paakki puolestaan valittiin sihteeriksi.

Lapin keskussairaala sijoittui keskussairaaloiden välistä tuottavuutta mittaavassa vertailussa vuonna 2012 maan matalimpaan neljännekseen. Tieto käy ilmi Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tuoreesta raportista.

Sodankylän säätilastoissa 113 vuoden ajalta ainoastaan vuonna 1990 helmikuu on ollut lämpimämpi. Lunta on pohjoisessa silti normaali määrä ja jäät virtapaikkoja lukuunottamatta hyvässä kunnossa.

28.2.2014 klo 16:51 KOLPENEEN JOHTOON HAKEE 17

Viran hakuaika päättyi perjantaina. Hakijoita on 17, joista neljä ei halua nimeään julkisuuteen.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd) on huolissaan Lapin ja Kainuun poikien oppimistuloksista, kertoo Helsingin Sanomat. Suomi menetti viimeisimmässä Pisa-tutkimuksessa asemansa koulutuksen ykkösmaana.

Pop up -runokylpylöitä 0-2-vuotiaille ja vanhemmille järjestään pääkirjaston lisäksi myös Korkalovaaran ja Saarenkylän kirjastoissa.

Rovaniemen kaupungin liikuntapalvelut järjestää toimintaa hiihtolomaviikolla 3.-7. maaliskuuta Rovaniemen kaupungin peruskoululaisille. Tarjolla on uintia, jalkapalloa, jääkiekkoa, salibandya, laskettelua ja temppuilua.

Kemijoki Oy varoittaa Kemijoen vesistön jäillä liikkuvia heikkenevistä jäistä. Koko helmikuun kestänyt lauha sää on syönyt jääpeitteitä.

Katajarannan koulu Rovaniemellä muuttuu päiväkodiksi. Suureen, neljän osaston päiväkotiin haetaan nyt yksityistä päiväkotiyrittäjää.

Pikkupakkasta, sohjoa ja koparoiden napsetta. Siinä ennuste Porocupin aloittaviin Kultakelloajoihin viikonlopulle. Ja vauhtia varmasti riittää, parhaat porot juoksevat parempia kilometriaikoja kuin suomenhevosten voimassaoleva ennätys.

28.2.2014 klo 12:32 LAPIN KANSA LEVIKKI LASKI

Lapin Kansa levikki jatkoi laskuaan viime vuonna. Lehden levikki laski edellisvuodesta 4,6 prosenttia. Kun mukaan lasketaan digilehdet, lasku oli 4,1 prosenttia.

Kaupungin Tilaliikelaitos saneeraa koulukäytöstä poistuvan Katajarannan koulun päiväkotikäyttöön sopivaksi elokuun alkuun mennessä. Tiloihin haetaan päivähoidon palveluseteliyrittäjää. Ala- ja yläkouluista tehdään yhtenäiskoulun. 

Ounasvaaran lukiolaiset ovat jo siirtyneet toisiin oppilaitostiloihin Porokadulle. Yhdessä vaiheessa lukio aiottiin muuttaa Katajarannan koulun tiloihin.

Lohen ylisiirtokielto Kemijoensuusta Ounasjoelle on päättynyt. Ounasjoen kalastusalueen esimies ja Lapin liiton lohityöryhmän puheenjohtaja Risto Similä uskoo, että ensi kesänä saatetaan siirtää ennätykselliset tuhat lohta Ounasjokeen.

Tämän talven influenssatilanne on nyt pahimmillaan Rovaniemen ympäristössä. Ylilääkäri Markku Broas sanoo, että influenssaepidemia kestää arviolta vielä noin kuukauden ajan, ja sen jälkeen tilanne alkaa rauhoittua.

Valtakunnallinen yhteishaku ensi syksynä käynnistyviin ammattikorkeakouluopintoihin alkaa ensi maanantaina 3. maaliskuuta. Lapista on haussa mukana 1133 aloituspaikkaa. Kaikki maakunnan aloituspaikat ovat tätä nykyä Lapin ammattikorkeakoulussa.

Finnveran Rovaniemen aluekonttori tarjosi viime vuonna lainoja ja takauksia yhteensä 31,5 miljoonaa euroa, mikä jäi kolme prosenttia edellisvuodesta. Taloudellinen matalasuhdanne näkyy siinä, että yritykset tarvitsivat rahaa päivittäisen toiminnan pyörittämiseen.

Finnveran rahasta yli puolet eli 16,5 miljoonaa euroa suuntautui teollisuuteen. Matkailuun suuntautui kolmannes, 9,4 miljoonaa euroa. Finnvera arvioi, että rahalla syntyi 353 uutta työpaikkaa. 

Roller derby -treenit alkoivat Rovaniemellä marraskuussa. Joukkue syntyi Facebookissa. Lue lisää lajista perjantain Lapin Kansasta.

Lapin kunnat eivät järjestä riittävästi aikaa ehkäisevään päihdetyöhön, sanoo Lapin aluehallintovirasto. Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö on nimetty 19 kunnassa Lapissa, mutta hänellä on käytettävissä yleensä alle 10 prosenttia työajastaan tähän tehtävään. 

Lapin avi huomauttaa, että ehkäisevä päihdetyö on kunnalle paljon halvempaa verrattuna työhön, jolla yritetään korjata jo syntyneitä vahinkoja.

Rovaniemellä myynnissä ollut katujuna Nätti-Jussi on löytänyt uuden omistajan. Nätti-Jussin on ostanut rovaniemeläisyrittäjä Matti Lumijärvi. Lumijärven mukaan Nätti-Jussi palaa Rovaniemen katukuvaan kesäkuussa ja liikennöi elokuulle.

Lumijärvi omistaa myös Rovaniemellä Kemijoen rannassa olevan ravintolalaivan Lumikin. 

RoKin naiset pelaavat tänään ensimmäisen SM-karsintasarjapelin Rovaniemellä. Vastassa on Raahen Jääkiekkoklubi klo 19 Lappi Areenalla. Rovaniemen kiekon naisjoukkue nousi viime keväänä Mestikseen ja pelaa nyt noususta naisten SM-liigaan.

Woman Volley voitti ensimmäisen puolivälieräpelin 3-2 LP Kangasalaa vastaan Rovaniemellä keskiviikkona. Jatkopeleihin pääsy vaatii kaksi voittoa. joukkueet kohtaavat uudestaan lauantaina Kangasalan kotisalissa. Mahdollinen kolmas peli pelataan sunnuntaina myös Kangasalalla.

Rovaniemen Kiekko kärsi yllätystappion ensimmäisessä pudotuspelissä kotonaan. Suomi-sarjan voittanut Rovaniemen Kiekko hävisi sarjassa kahdeksanneksi sijoittuneelle KeuPa HT:lle 4-5 ensimmäisessä playoff pelissä Rovaniemellä keskiviikkona.

Merilappi Unitedin naisten liigajoukkue ja RoPS:n naisten kakkosen joukkue ovat allekirjoittaneet farmisopimuksen alkavalle kaudelle. Farmisopimus mahdollistaa pelaajien vapaan liikkumisen Merilappi Unitedin ja RoPS:n naisjoukkueitten välillä.

Kultaa Sotshin parisprintistä voittanutta Sami Jauhojärveä on juhlittu tänään Rovaniemellä. Rovaniemen kaupunki järjesti kansalaisjuhlan Lordin aukiolla. Sami Jauhojärven kultamitalia oli ainakin tullut paikalle katsomaan ainakin tuhat juhlijaa Rovaniemeltä ja naapurikunnista.

Lapin rikos- ja riita-asioiden sovittelualoitteiden määrä jatkoi kasvuaan viime vuonna. Lapin sovittelutoimistoihin tuli yhteensä 458 sovittelualoitetta, missä nousua edelliseen vuoteen oli 16 prosenttia. Sovittelupalvelu on lakisääteinen palvelu rikoksen tai riidan osapuolille. 

Sovittelualoitteista yli puolet oli väkivaltarikoksia eli eriasteisia pahoinpitelyitä. Seuraavaksi yleisimmät rikosnimikkeet olivat vahingonteko, laiton uhkaus ja varkaus. 

Erityisesti sovittelualoitteet, jossa lapset ja nuoret ovat osapuolina, ovat hyviä varhaisen puuttumisen ja ennaltaehkäisyn vuoksi ja niitä toivotaan sovittelutoimistoihin enemmän

Tilat saadaan opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön syksyksi 2015. Rovaniemellä Rantavitikan kampuksella sijaitseva vuonna 2006 valmistunut rakennus on ollut muutaman vuoden osittain tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi.

Jään paksuus on riittävä, mutta vesi ja sohjo haittaavat liikennettä tällä hetkellä. Jäätie suljettiin puomilla eilen ja jäähän porattiin reikiä, jotta vesi valuisi pois.

Kunnille tarkoitettua liikunnan kehittämisavustusta maahanmuuttajien kotouttamiseen myönnettiin kolmelle Lapin kunnalle. Avustuksen sai kaikki sitä hakeneet kunnat. 

Kunnille myönnettiin kehittämisavustuksia hankkeisiin, jotka edistävät maahanmuuttajien aktiivista osallistumista liikunnan harrastustoimintaan.

Lapin Yrittäjien mukaan eri vaihtoehdot Jäämerenradan linjauksille tulisi pitää avoimina. Yrittäjien mukaan Barentsin liikennesuunnitelma on puutteellinen ja sisältää kannanottoja, jotka eivät perustu aikaisempiin selvityksiin.

Lapin Yrittäjien kansainvälisten asioiden tiimin tehtäviin kuuluu kansainvälisyyden edistäminen esimerkiksi kontaktiverkostojen ja tiedotustoiminnan muodossa.

Rovaniemeläiset ovat mukana latuhaasteessa, jonka aikana on tarkoitus kerätä yhteensä 100 000 latukilometriä lasten ja nuorten liikunnan tukemiseksi. Vielä ehtii mukaan, sillä hiihtoaikaa on maaliskuun loppuun saakka, muistuttaa latuhaastaja Reijo Jylhä.

Rovaniemen kaupungin välinehuoltoa ollaan siirtämässä Lapin sairaanhoitopiirille huhtikuun alusta lähtien. Samalla välinehuollon henkilökunta siirtyisi sairaanhoitopiirin alaisuuteen.

Lapin poliisin mukaan kevään lähestyessä polkupyöriä on taas varasteltu Rovaniemen alueella. Mikäli polkupyörä viedään, rikosilmoitusta tehtäessä poliisi toivoo pyörästä mahdollisimman yksilöiviä tietoja. 

26.2.2014 klo 9:45 WOMAN VOLLEY PUOLIVÄLIERIIN

Rovaniemeläinen Women Volley aloittaa naisten lentopallon puolivälierät keskiviikkona. Wovo sijoittui runkosarjan viidenneksi. WoVon vastustaja on LP Kangasala, joka sijoittui runkosarjassa neljänneksi.

RoKi kohtaa ensimmäisessä pudotuspelissä Keupan Keuruulta Lappi Areenalla keskiviikkona. Jokainen peli on voitettava, mikäli mielii Mestikseen. Mestis on tietysti tavoite, kun Suomi-sarja on jo voitettu.

Jätehuollon hinta laskee Rovaniemellä. Jäteastioiden tyhjennyshinta laskee kunnan järjestämän jätteenkeräyksen alueella eli Rovaniemen kylissä. Uusi sopimus laskee hintoja maaliskuun alusta lähtien. Esimerkiksi 240 litran jäteasian tyhjennyshinta laskee noin puolitoista euroa.

Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi saa kunnialaatan kauppakeskus Revontuleen. Kunnialaatta paljastetaan Revontulen käytävällä keskiviikkona heti kansalaisjuhlan jälkeen kello 17.30.

Tammikuun lopussa Lapissa oli yli 14000 työtöntä. Lapin Ely-keskuksen työ- ja elinkeinotoimiston alueella oli tammikuun lopussa oli 1670 työtöntä enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Työttömien osuus työvoimasta on 17,1 prosenttia.

Rovaniemen kaupunki korottaa päälliköiden ja johtajien palkkoja. Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti korottaa 72 päällikköasemassa olevan henkilön palkkoja. Yhteensä palkankorotukset maksavat kaupungille liki 300 000 euroa vuodessa.

Rovaniemen kaupunki tuplasi Jauhojärvelle maksettavan rahapalkinnon. Kaupunginhallitus päätti korottaa yksimielisesti menestyneiden urheilijoiden palkitsemissummaa kaksinkertaiseksi nykyisestä.

Kultaa parisprintistä voittaneen Sami Jauhojärven olympiavoittoa juhlitaan kansalaisjuhlassa Lordinaukiolla keskiviikkona 26.2. kello 16.30 alkaen. Luvassa on Sotshi-tunnelmointia, sinivalkoista musiikkia ja juhlavia puheita olympiavoittajan kultamitalin loisteessa.

Tasapainottamisohjelmassa vähennetään muun muassa lastensuojelun, vanhusten ja mielenterveyspotilaiden laitoshoitopaikkoja ja siirretään heitä laitoksista avohoitoon. Samalla kuitenkin vähennetään myös mielenterveyspotilaiden avohoitopalveluita.

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut kaksi miestä ehdolliseen vankeuteen kosteusvaurioisten asuntojen myymisestä. Hovioikeus kovensi isän ja pojan saamaa rangaistusta laajassa asuntopetosvyyhdissä.

Rovaniemen Kiekko (RoKi) voitti jääkiekon Suomi-sarjan runkosarjan. Runkosarjan ykköspaikka sai sinetin, kun rovaniemeläisjoukkue voitti mikkeliläisen Oilersin maalein 4-1 Rovaniemellä sunnuntaina.

23.2.2014 klo 22:20 ARCTIC PRIDE 22.2.2014 (Video)

Rovaniemellä viikonloppuna järjestettävä sukupuolivähemmistöjen tapahtuma Arctic Pride joutui vaihtamaan sateenkaarihartauden pitopaikan viime tipassa. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää Rovaniemen pääkirkon kryptan tiloissa. Seurakunnassa syntynyt vastustus sai järjestäjät kuitenkin viemään tilaisuuden toisiin tiloihin.

Peräpohjalaista talonpoikaisrakentamista edustava Alaruokasen talo on nykyään Rovaniemen kaupungin edustustilana ja se on yksi harvoja rakennuksia, joka säilyi saksalaisten tuholta Lapin sodassa. 

Talon historiasta kerrotaan vieraille sen olleen aikoinaan Saksalaisten upseerikerho ja kestikievari. Talo on Rovaniemeläisen Erkki Hiilivirran äidin koti, eikä hän muista talossa koskaan olleen upseerikerhoa. Hän odoksuu myös kestikievari-nimitystä.

Rovaniemen Arctic Design muotoiluviikon tapahtuma-areena nousee lumesta ja jäästä Ounasjoen rantaan Arktikum- ja Pilke-rakennusten väliselle aukiolle.

Areenalla nähdään lauantaina muotinäytös, jossa tunnettujen talvivaatemerkkien lisäksi on mukana pieniä suomalaisia suunnittelijoita ja merkkejä. Mukana on myös yksi muurmanskilainen mallisto.

Rovaniemen kaupunki järjestää Sami Jauhojärvelle kultajuhlat. Kansalaisjuhlan ajankohta varmistuu sen jälkeen kun tiedetään olympiavoittajan paluuaikataulu Rovaniemelle, kertoo kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Rovaniemellä hotelliyöpymiset vähenivät enemmän. Kotimaisten osuus laski 6,1 prosenttia ja ulkomaisten 0,7 prosenttia. Pudotusta oli yhteensä 3,1 prosenttia.

Yhdeksän Lapin kuntaa on saanut valtionavustusta opetusryhmien pienentämiseen. Suurimmat avustukset saavat Rovaniemi (877 000 €), Kemi (304 200 €) ja Tornio (142 200 €). Avustusta saavat myös Kolarin, Pellon,  Salla, Posion, Savukosken ja Ranuan kunnat. Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) päätti avustuksista torstaina.

Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalo Rovaniemellä on muuttanut uuteen liiketilaan. Osoite säilyy kuitenkin samana, sillä Kontti jatkaa toimintaansa nykyisessä kiinteistössä Teollisuustiellä.

Edellisvuosien tapaan suurimmat matkailukeskukset yöpymisten määrällä mitattuna olivat Rovaniemi, Kittilän Levi ja Inarin Saariselkä. Tästä kolmikosta parhaiten kasvoi Levi. Rovaniemellä yöpymiset puolestaan vähenivät.

Suomen seutukuntien kilpailukykyä on seurattu Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä koko 2000-luvun ajan. Kilpailukykymittaristossa tarkastellaan työn tuottavuutta, työllisyysastetta, innovatiivisuutta, koulutustasoa, yritysdynamiikkaa ja teollisuusvaltaisuutta.

Lapin poliisilaitos muistuttaa kelkkailun säännöistä kaupungin alueella. Poliisin mukaan suurin ongelma on se, että kelkalla lähdetään ajamaan kotipihalta ja reiteille siirtymiseen käytetään yleisiä teitä, kevyen liikenteen väyliä, katuja tai muita reittejä, joita pitkin kelkkaa ei saa kuljettaa.

Lapin Safarit Oy:lle ja Safartica Oy saanevat pitää moottorikelkkansa Rovaniemellä Ystävyydenpuistossa Hotelli Pohjanhovin vieressä vuoteen 2018 saakka.

Rovaniemi on perustamassa psykologin ja sosiaalityöntekijän virat perheneuvolaan. Virat on määrä täyttää elokuun alusta alkaen.

Laskuja tammikuun sähkön myynnistä ja siirrosta ei saatu asiakkaille yhteysongelmien vuoksi. Asiakkaille laskut tulevat ensi viikolla. Viipymisen vuoksi laskujen eräpäivää on siirretty maaliskuun 13. päivään.

Rovaniemen kaupunki aikoo tienata miljoonia euroja omaisuutta myymällä. Myytäväksi on tulossa muun muassa kerrostaloasuntoja. Kaupunki myy omaisuutta, koska valtiolta tulee aiempaa vähemmän rahaa eli valtionosuudet pienenevät.

Rovaniemen kaupunginkirjaston pääkirjaston aulassa myydään poistokirjoja ja -cd-levyjä. 

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen suhtautui tylysti lappilaisille sote-ehdotuksille. Huovinen pitäytyi tiukasti sote-valmisteluryhmäehdotetun linjausten takana eikä luvannut Lapin sote-malleille erityiskohtelua. Peruspalveluministerin mukaan sote-uudistus pitää toteuttaa samalla kaavalla koko maassa. 

Susanna Huovinen vieraili Rovaniemellä Lapin sote-mallin maakuntaseminaarissa keskiviikkona.

Sami Jauhojärveä odottanee mukava bonus Rovaniemen kaupungilta. Rovaniemen kaupunginhallitus on linjannut, että olympiavoitto palkitaan 5000 euron tunnustuspalkinnolla tai vaihtoehtoisesti asuntotontilla tai muualla kiinteällä omaisuudella, jonka erotus edellä mainittuun palkintosummaan voidaan maksaa rahana.

Rovaniemen Sampokeskuksen parkkihallia operoiva Finnpark Oy kiistää olleensa valvontavastuussa Tunturirallin yötauolla olleista ralliautoista. Yhtiön mukaan rallin järjestäjä on pysäköintitilaa anoessaan ilmoittanut ottavansa vastuun turvallisuusjärjestelyistä.

Rovaniemen kaupunki aloittaa louhinta- ja räjäytystyöt Kiveliöntien katutyömaalla Korkalovaarassa 24.2. alkaen. Alue on aikaisemmin ollut suosittua ulkoilualuetta ja tielinjalle on johtanut useita kävelypolkuja. Nyt alue on suljettu työmaa-alueeksi.

Rovaniemen kaupungin liikuntapalvelut järjestävät toimintaa hiihtolomaviikolla 3.-7.3.2014 Rovaniemen kaupungin peruskoululaisille.

Lappia-talon peruskorjauksen ja laajennuksen kokonaisbudjetti on noin 18,6 miljoonaa euroa ja sisäpuolisten töiden on tarkoitus valmistua keväällä 2015. Pihatyöt tehdään kesällä 2015. Työt on aloitettu lokakuussa 2013.

Helsinkiläinen Kristian Sievers haluaa muuttaa Rovaniemelle ja perustaa pohjoisen makuja tarjoavan ravintolan. Ennen sitä hän testaa liikeideaansa viikon ajan pop up -ravintolassa.

Arctic Design Weekin kohokohtia koetaan lumiareenalla lauantaina, kun Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden toteuttama Arctic Design Show –pohjoinen muotoilunäytös esitetään Arktikumin ja Pilkkeen piha-alueella kaksi kertaa.

Rovaniemellä kirkosta erosi viime vuonna 783 seurakunnan jäsentä. Se on noin 1,6 prosenttia seurakunnan jäsenmäärästä, joka oli viime vuoden alussa 48 630 henkilöä. Koko maan seurakuntien joukossa kirkosta eronneita oli Rovaniemellä väkilukuun suhteutettuna 20:nneksi eniten.

Rovaniemen seurakunnan hallintojohtaja Antti Jääskeläinen sanoo, että Rovaniemellä seurakunnan taloustoimistossa on kahdeksan työntekijää. Hän ei halua arvioida sitä, kuinka moni heistä tekee Ouluun siirrettäviä töitä. Kaikkia taloustoimiston väen töitä ei kuitenkaan siirretä Ouluun. Tällaista on muun muassa taloussuunnittelu.

Rovaniemen Sampokeskuksen parkkihallia operoiva Finnpark Oy kiistää olleensa valvontavastuussa Tunturirallin yötauolla olleista ralliautoista. Yhtiön mukaan rallin järjestäjä on pysäköintitilaa anoessaan ilmoittanut ottavansa vastuun turvallisuusjärjestelyistä. 

Asia nousi esiin kun rallin keskeyttämään joutunut Juha Salo teki rikosilmoituksen, jossa hän epäilee autonsa joutuneen hallissa sabotoinnin kohteeksi.

Lapin sote-mallin selvitystyössä ei vieläkään oteta kantaa Lapissa tulevaisuudessa toimivien sairaanhoitopiirien määrään tai erilaisiin hallintomalleihin. 

Lapin liitto kuuntelee tänään Lapin sote-seminaarissa maakunnan edustajien esityksiä lapin sote-tarpeisiin, -tarjontaan ja -tuotantoon. Huomenna ryhmätyön tulokset esitellään peruspalveluministeri Susanna Huoviselle.

Rovaniemen keskustan lähes 20 hehtaarin virkistys-, puisto- ja matkailualueen suunnittelukilpailu käynnistyi kilpailuryhmille pidetyllä seminaarilla. Suunniteltava alue joen rannalla ydinkeskustassa on niin keskeisellä paikalla, että sitä kutsutaan jo timanttialueeksi.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän kohuttu maja on avattu Levillä. Welleviksi nimetty koulutus- ja hyvinvointikeskus on tarkoitettu ensisijassa koulutuskuntayhtymän henkilökunnalle kokous- ja lomanviettopaikaksi. 

Kansan miljoonamajaksi nimeämän keskuksen rakennuskustannukset nousivat 1,3 miljoonaan euroon.

14.2.2014 klo 12:00 PENKKARIT 13.2.2014 (Video)

Lasten liikuntaseikkailupuisto Hoplop avattiin Rovaniemellä pari viikkoa sitten. Leikkitilojen monipuolisuus ja turvallisuus vetää lapsiperheitä paikalle. Isompien lasten vanhempia kuitenkin ihmetyttävät ketjun ikärajat. Alle 18-vuotiaat eivät saa leikkiä ilman vanhempien valvontaa.

Muurolan koulun rehtori Reino Eero syytti  5.2. Lapin Kansan julkaisemassa mielipidekirjoituksessa koulutusjohtaja Leila Alaraudanjokea lautakunnan tietoisesta harhauttamisesta, hänen esitellessään koulun kustannuslaskelmia vuodelle 2013. Ne olivat 230 000 euroa todellista kalliimmat.

Rovaniemen kaupunki on pyörtänyt aiemman päätöksensä kevätmarkkinoiden lopettamisesta. Kauppatori täyttyy markkinaväestä entiseen malliin maaliskuussa, koska kaupunkilaiset nostivat kevätmarkkinoittensa puolesta äläkän. 

Puheluja on tullut valtuutetuilta ja muilta kaupunkilaisilta. Ovat olleet erittäin puheliaalla päällä tästä markkina-asiasta. Nähtävästi kevätmarkkinat ovat niin kuin Ounasvaara eli herättävät ihmisissä tunteita

Rovaniemen kaupungin alueella toimivat rekisteröidyt asukas- ja kyläyhdistykset voivat hakea tukea omatoimiseen kehittämiseen 31.3.2014 klo 16.00 mennessä.

Arctic Business Forum -konferenssissa 11.-13. maaliskuuta Rovaniemellä käsitellään koko arktisen talousalueen kehittymisen ajankohtaisimpia mahdollisuuksia ja haasteita.

Rovaniemen Ylikylän koulun 5 A luokka on voittanut Napapiirin Residuumin alueen tuikkujahdin. Voittajaluokka keräsi 2508 alumiinista tuikkukuorta per oppilas.

Kaikille avoimet asukastupatoiminnan suunnittelutyöpajat tiistaina 18.2.2014 klo 9-12 ja maanantaina 24.2.2014 klo 9-12 Mondella, Monden nuorisotila, Pohjolankatu 6. Asukastupa on kaikenikäisten asukkaiden yhteinen tila. Tule Sinäkin suunnittelemaan toiminnan sisältöjä: mille on tarve, mitä kaipaat päivääsi?

Rovaniemen kaupungin terveysasemien tiimeissä on ongelmia tietoverkkoyhteyksissä. Ongelma vaikuttaa puhelinpalvelutoimintaan. Ongelma näkyy terveysasemille soittaville asiakkaille. Puhelinpalvelu toimii rajallisesti ja kaikki puhelut eivät tule läpi. 

Rovaniemeläinen hiihtäjä Martti Jylhä kilpailee Sotshin olympialaisissa tiistaina. Lappilaislähtöinen hiihtäjä Mona-Liisa Malvalehto puolestaan on mukana naisten sprinttikisassa.

Lapin yliopisto kehittää tiedekuntien tutkimusviestintää. Tavoitteena on kehittää Lapin yliopiston internet-sivuista tiedeviestinnän kokonaisuus, joka tarjoaa entistä laajemmin ajantasaista tietoa tutkimuksesta sekä tutkimukseen perustuvia aineksia yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Lapin yritykset odottavat taloustilanteen piristyvän. Erityisesti teollisuuden ja palvelualan yritykset odottavat suhdanteiden kohenevan, sen sijaan rakennusalan yritykset eivät odota parempaa. 

Lappilaisyritykset eivät kuitenkaan uskalla juuri investoida Lapissa. Harva yritys ilmoittaa myöskään palkkaavansa lisää työntekijöitä.

Kalastuslain uudistus ei muuta nykyistä käytäntöä pilkkimisen osalta. Näin sanoo Lapin Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Pentti Pasanen.

Rinteenkulman kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne sanoo, että Onnelan 1 700 neliön tilaan haetaan parhaillaan uutta yrittäjää. Siellä on täydellinen ravintola kalusteineen paikoillaan. Tilaan voi Rinteen mukaan tehdä toimintamuutoksenkin.

Yökerho Onnela suljettiin vuodenvaihteessa, Kauppayhtiön alakerran yökerho on ollut pitkiä aikoja kiinni, Tivolin yrittäjä hakee uutta paikkaa.

Rovaniemen ravintoloitsijat puhuvat yhteen ääneen markkinoiden muuttumisesta. Tarjontaa on liiaksi eivätkä baarit vedä enää nuoria kuten vielä muutama vuosi sitten. 

Suomen Ladun Hiihtoniilo-kampanja käynnistyy viikonloppuna eri puolilla Suomea. Rovaniemellä vauhtia laduille voi hakea lauantaina Lappi Areenan Starttipäivästä. Hiihtoniilo Päivi Alaoja päivystää kello 13–15 hiihtolatujen lähtöpaikalla antamassa vinkkejä hiihtotekniikkaan.

Yle ja Digita ovat sopineet Ylen HD kanavien antennijakelusta 7.2. alkaen. Yleisradion uudet teräväpiirto TV-kanavat näkyvät Lapissa ilmaiseksi vain kaapelin, netin tai satelliitin kautta. Lapin antennitalouksissa Ylen uudet teräväpiirtokanavat eivät näy lainkaan, sillä Digita ei jakele Ylen HD-lähetyksiä Lapissa. Ylen HD-tasoista televisiokuvaa lähettää antenniverkossa myös DNA, mutta senkään lähettimet eivät kanna Lappiin asti.

Vesalan lähi- ja luomuruokakauppa Rovaniemellä alkaa uutena palveluna tarjota viikonlopun luomuruokakassia. Paketti sisältää ainekset ja reseptit kolmeen viikonloppuruokaan. Jatkossa uusi ruokakassi on tarkoitus laittaa tarjolle kahden viikon välein. Lapissakin ruuanlaittopohdinnat voi jatkossa viikonlopun osalta halutessaan ulkoistaa. 

Rovaniemelle perjantaina avatun Joulupukin kelkkatalon ensimmäisen näyttelyn teema on "Viisi vuosikymmentä moottorikelkkailua". Näyttely esittelee sekä moottorikelkan teknistä kehitystä että käytön muuttumista. Esillä on moottorikelkkoja ja kelkkailuun liittyvää esineistöä aina 1960-luvun Ski Doosta vuoden 2014 Lynx Boondockeriin. 

Pohjolan Osuuspankki kasvoi viime vuonna, mutta sen tulos pieneni edellisvuodesta. Pankin liikevoitto oli 5,8 miljoonaa euroa, mikä on 1,6 miljoonaa euroa pienempi kuin kaksi vuotta sitten. Pankin mukaan tulos heikkeni ennen kaikkea matalan korkotason vuoksi.

Muranen odottaa erityisesti Suomen naishiihtäjien menestyvän kisoissa. Ennakolta ajatellen normaali viesti ja parisprintti ovat semmoisia mistä ainakin itse eniten odotan menestystä. Mieshiihtäjien mitalimahdollisuudet ovat hänen mielestään pienemmät. 

Muranen odottaa erityisesti Suomen naishiihtäjien menestyvän kisoissa. Ennakolta ajatellen normaali viesti ja parisprintti ovat semmoisia mistä ainakin itse eniten odotan menestystä. Mieshiihtäjien mitalimahdollisuudet ovat hänen mielestään pienemmät. 

Souvarit-tanssiorkesterista vasta lähtenyt Jukka Lampela aloittaa keikkailun oman bändin kanssa. Uuden yhtyeen nimi on Lapponia. 

Laulaja ja harmonikkataiteilija Jukka Lampela ehti olla Souvareissa 27 vuotta. Viime vuoden lopulla hän irrottautui yhtyeestä. Hän kertoi saaneensa tarpeeksi kiivaasta keikkaelämästä ja haluavansa nyt omistautua perheelleen.

Rovaniemen Anttilaa ei uhkaa sulkeminen näillä näkymin. Sulkemisuhka koskee yhdeksää tavarataloa, jotka sijaitsevat pääasiassa Etelä-Suomessa. Kaikissa Anttila-tavarataloissa on käynnistetty yt-neuvottelut.

PerPon (Perungan Pojat) hakkuri Sandro Luna ei enää pelaa tällä kaudella. Hänen oikea kätensä on leikattu ja toipuminen vie useita kuukausia. Toipuminen vaatii kahdesta kolmeen kuukauden levon ja kuntoutuksen, joten hän ei enää tällä kaudella pysty pelaamaan. PerPo ei tällä hetkellä etsi uutta hakkuria korvaamaan Lunaa.

Lapin kirjasto avaa uuden verkkopalvelun. Lappi.verkkokirjasto.fi -palvelu korvaa kymmenisen vuotta käytössä olleen Lapin kirjasto -palvelun. Lapin kirjastoon kuuluu tällä hetkellä 15:n Lapin kunnan kirjastot ja joukko oppilaistos- ja museokirjastoja. Jatkossa tarkoitus on, että kaikki Lapin kunnat saataisiin mukaan Lapin kirjastoon.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymälle myönnettiin viime vuonna eniten maataloustukia Lapissa. Koulutuskuntayhtymä sai tukea yhteensä lähes 800 000 euroa. Toiseksi eniten maataloustukea sai maaseudun kehittämishankkeita edistävä Pohjoisimman Lapin Leader ry.

Voimalaitosrakentamisen Kemijoelle aiheuttamat kalataloudelliset menetykset pitäisi korvata moninkertaisina nykyiseen verrattuna. Viimeisimpään tietoon nojaten RKTL pitää perusteltuna, että Perämeren alueen rakennettujen jokien (Kemijoki, Iijoki, Oulujoki) kalatalousvelvoitteet nostettaisiin lohen osalta 5-7-kertaiseksi verrattuna nykyiseen.

Rovaniemeläinen Lappset Group Oy toimittaa leikki- ja liikuntapuiston laitteet sekä näille alueille tulevat alustamateriaalit yhteensä noin 600 neliömetrin suuruiselle osalle kelluvaa puistoa, joka rakennetaan Gibraltarille.

Rovaniemen pääkirjaston Lappi-osastolta on löytynyt kosteusvaurio. Sisäilmatutkimukset tehtiin kirjaston henkilökunnan oireilun vuoksi. Kirjaston Lappi-osasto korjataan maalis-huhtikuussa. Osasto on suljettu korjaustöiden aikana 1. maaliskuuta - 30. huhtikuuta.

Rovaniemen Nordea-konttori juhli keskiviikkona uusia tilojaan kauppakeskus Revontulessa. Pankki toimii nyt katutasossa sekä toisessa kerroksessa, jossa ovat muun muassa yrityspalvelut ja henkilökohtainen pankkineuvonta. Riepon mukaan palveluajat eivät muutu. Esimerkiksi kassapalveluita Nordea tarjoaa joka arkipäivä 10-13 välillä.

Ilmoituksen mukaan vaalea pakettiauto seurasi ala-asteikäistä poikaa Korkalovaarassa, Sudentien lähettyvillä. Autosta oli myös lähestytty poikaa.

5.2.2014 klo 13:54 ROVANIEMI KUNTAKOKEILUUN

Rovaniemen kaupunki hakee mukaan valtiovarainministeriön vetämään kuntakokeiluun, jossa etsitään uusia, nykyistä tehokkaampia tapoja tuottaa kunnan asukkaille palveluja. 

Ajatuksena on, että kun jäykät toimintamallit saadaan purettua ja velvoitteita vähennettyä, parannettua tehokkuutta ja yhteisyötä poikkihallinnollisesti sektorirajat ylittäen, palvelu paranee ja samalla kustannuksia säästyy, jopa miljardikaupalla koko maan mittakaavassa. 

Rovaniemi haluaa mukaan hyvinvointikokeiluun, jossa tuetaan asiakaslähtöisten toimintamallien eli kokonaisvaltaisten palvelusuunnitelmien tekemistä pitkäaikaistyöttömille. Tähän toimintaan liittyy myös kunnan ja Kelan välinen yhteistyö. Rovaniemi halua mukaan myös nuorisotakuukokeiluun, jossa paikallistasolla kehitetään kuntien ja työvoimaviranomaisten yhteistyötä.

Pohjolan Sanomat, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat ja Kaleva ovat mukana perustettavassa Lännen Mediassa, joka tuottaa yhteistä sisältöä kahdelletoista pohjoisen ja läntisen Suomen sanomalehdelle. 

Se hoitaa politiikan, talouden ja yhteiskunnallisen uutisoinnin. Lisäksi se tuottaa ulkomaanuutisia, viikonvaihdeaineistoa, teemasivuja ja verkkouutisia.

Rovaniemellä on kaksi kansalaisopistoa: "Rovaniemen kansalaisopisto" toimii vanhan kaupungin alueella, ja "Rovaniemen kaupungin kansalaisopisto" vanhan maalaiskunnan kylissä. Opistojen reviirijako on peräisin ajalta ennen kuntaliitosta. Tänä keväänä kaupunki selvittää, onko nykyinen kahden opiston malli paras mahdollinen.

Kolme työryhmää pääsee suunnittelemaan Rovaniemen Valionrannan ja Koskipuiston tulevaa käyttöä. Rovaniemen kaupunginhallitus valitsi ideakilpailuun YIT Rakennus Oy:n, Oulun Rakennusteho Oy:n ja Kukkola-yhtiöiden työryhmät. Ideakilpailuun ilmoittautui kaikkiaan kuusi työryhmää. 

Valionranta-Koskipuiston suunnittelukilpailu alkaa 17. helmikuuta ja päättyy 12. toukokuuta. Kilpailulla haetaan ideoita siitä, miten Rovaniemen keskustassa olevaa ranta-aluetta voidaan kehittää matkailun ja kaupunkilaisten virkistyskäytön tarpeisiin. Rovaniemen kaupungin nimeämä palkintolautakunta valitsee voittajan viimeistään ensi heinäkuussa.

Lapin liitto kysyi lappilaisten mielipiteitä siitä, miten Lappia pitäisi kehittää lähivuosina. Kyselyyn osallistui 219 ihmistä. 

Toimivien nettiyhteyksien saaminen kaikkialle Lappiin nousivat ylivoimaisesti tärkeimmäksi tavoitteeksi. Toiseksi tärkeimmäksi nousi Lappi-brändin vakiinnuttaminen ja kolmanneksi tärkeimmäksi Lapin oman sote-mallin luominen. Myös lappilaisen lähiruoan hyödyntäminen nykyistä paremmin sai runsaasti kannatusta.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen aloitti Rovaniemellä vierailun lukiolaisten kyselytunnilla. Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen uskoo Lappiin virtaavan jatkossa yhä enemmän turisteja. ihmiset elävät aiempaa vanhemmiksi ja haluavat edelleen kokea Lapin lumon.

Kaivostoiminta on tuonut kokonaan uuden ulottuvuuden parinkymmenen viime vuoden aikana. Kyllä täällä on myös kilpailukykyisiä yrityksiä, pieniä ja keskisuuria. Sanoisin, että Lapin kuva tänään on monipuolinen ja rikas. Rovaniemellä maanantaina vieraillut Suomen pankin ykkösmies ei halunnut ottaa kantaa siihen, kannattaako Suomen rakentaa rautatie Jäämerelle.

Ritva ja Pekka Mansikkasalo on valittu vuoden maatilayrittäjiksi Rovaniemellä. Mansikkasalot ovat kasvattaneet lihakarjaa Tolosen kylässä Meltauksessa vuodesta 1991 lähtien. Palkinto myönnettiin Mansikkasaloille tunnustuksena ansiokkaasta työstä maatilatalouden hyväksi. Kyllähän tällainen huomionosoitus mieltä lämmittää ja kannustaa yrittämään entistä enemmän.

Rovaniemen asuntojen hintataso on jo pitkään ollut Oulun tasolla, vaikka Oulu on asukasmäärältään kolme kertaa Rovaniemeä suurempi. Ei ole montaakaan vuotta kun keskustaan rakennettujen omalla tontilla sijaitsevien uusien asuntojen neliöhinta oli 3000 euron huitteilla. Nyt lähennellään jo 4000 euroa.

Johannes Høsflot Klæbo voitti poikien Pohjoismaiden mestaruuden sprinttihiihdossa Ounasvaaralla. Tyttöjen kisan voitto meni niin ikään Norjaan, sillä ykkönen oli Julie Myhre. Mäkihypyssä Suomi otti selvän voiton joukkuekisassa. Severi Taipale ja Atte Korhonen voittivat yhdistetyn joukkuekisan. Suomen kakkosjoukkue Henri Kavilo ja Roope Minkkinen otti pronssia.

Valmisteilla oleva lentoliikennestrategia kummastuttaa lappilaisia elinkeinonedustajia. Lapin kauppakamarin toimitusjohtajan Timo Rautajoen mukaan liikenneministeriön valmistelema lentoliikennestrategian väliraportti sisältää Lapin kannalta hämmentäviä tietoja.

Entinen kilpahiihtäjä Pirjo Muranen valmistautuu talviolympialaisiin kotikaupungissaan Rovaniemellä. Muranen toimii Sotshissa Ylen kommentaattorina, mutta ennen Sotshia hän luotsaa Suomen nuoria hiihtäjiä PM-kisoissa Ounasvaaralla.

Moottorikelkkavalmistaja BRP lahjoittaa neljä moottorikelkkaa pelastustyöhön. Kelkat lahjoitetaan pelastuspalveluille Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Suomalaisille tulevan kelkan saa Suomen punaisen ristin Oulun piiri tänään. Lahjoituksella kelkkatehdas juhlii kymmenettä toimintavuotta ja sitä, että kelkkoja on valmistettu jo 300 000.

Rovaniemellä kilpaillaan viikonloppuna pohjoismaiden mestaruuksista. Alle 18-vuotiaiden PM-kisoihin on tulossa hiihtäjiä, yhdistetyn urheilijoita sekä mäkihyppääjiä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Lisäksi kisaan on ilmoittautunut hiihtäjiä USA:sta. Lisätietoa Lauantain ohjelma

Kolmannen jäähallin valmistuminen Rovaniemelle varmistaa jääurheiluharrastajille ympärivuotiset harjoittelumahdollisuudet. Kolmas jäähalli parantaa paikallisten jääurheiluharrastajien tilannetta, mutta lisää myös Rovaniemen kiinnostusta laajemmin. 

Meillä on kaikki mahdollisuudet tässä samassa paikassa. Majoitustilat, leiritys- ja harjoitustilat sekä oheisharjoitustilat ovat täällä valmiina ja 50 metrin päässä on kolme jäähallia. Tällaista kokonaisuutta ei muualla Suomessa ole.

Kolmannen jäähallin rakentaminen Rovaniemelle on varmistunut. Hallin on määrä valmistua lokakuussa. Kolmas jäähalli rakennetaan nykyisen harjoitushallin jatkeeksi, joka on parkkialueen alla. 

Jäähallin rakentamiskustannukset ovat nousseet sadalla tuhannella eurolla alkuperäisestä 2,7 miljoonaan euroon. Jäähallin rakentamiseen on saatu valtiolta tukea 750 000 euroa.

30.1.2014 klo 16:36 LAPPILAINEN JANOAA KULTTUURIA

Joka neljäs lappilainen on tyytymätön tarjolla oleviin kulttuuripalveluihin. Muihin maakuntiin verrattuna lappilaisten tyytymättömyys kulttuuripalveluihin on suurinta. Koko maassa kulttuuripalveluihin tyytymättömiä on 19 prosenttia suomalaisista.

Talven ensimmäiset kausi-influenssatapaukset on havaittu myös Lapissa. Toistaiseksi tilanne on rauhallinen ja influenssakauden tartuntapiikki on odotettavissa vasta muutaman viikon päästä. Rokotteen ehtii vielä hankkia.

Rovaniemellä perustetaan Arktiset maahanmuuttajat -yhdistys. Yhdistys pitää perustamiskokouksen Rovaniemellä 12. helmikuuta kaupungin pääkirjaston Lapponica-salissa. Yhdistystä perustavat ovat avanneet Facebook-sivut, joilla voi ilmoittautua mukaan toimintaa ja ottaa kantaa.

Yhdistys tulee olemaan uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton, jotta mahdollisimman moni taho ja yksittäinen tänne muualta muuttanut tuntee, että on tervetullut mukaan

Ensi syksynä aloituspaikkoja on noin 90 aiemman 120 paikan sijaan. Syynä on ammattiopetuksen määrän leikkaaminen. Sen sijaan Rovaniemen kaupungin lukioiden aloituspaikat ovat säilymässä ensi syksynä ennallaan. Rovaniemen koulutuslautakunta päättää torstaina lukioiden aloituspaikoista. 

Rovaniemen ammattilukiolinjoille hakevien määrä laski kevään 2013 yhteishaussa. Syksyllä 2013 ammattilukio-opinnot aloitti 126 opiskelijaa.

Lapin kansanedustajat ovat löytäneet sosiaalisen median. Tärkeimpänä sosiaalisen median välineenä kaikki pitävät Facebookia. Kaikki lappilaisedustajat ovat yhteisöpalvelu Facebookissa. Sen sijaan vain osa heistä on mikroviestipalvelu Twitterissä tai kirjoittaa kolumneja internetiin.

Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjaportaalla eli Suomi-sarjassa pelaavan Rokin taustayhtiön Roki Hockey Oy:n uusi toimitusjohtaja Jari Nykänen oli aikoinaan perustamassa Rovaniemen Kiekko -79 ry:tä, ja hän on itse pelannut ja valmentanut junioripuolella.

Ensi syksynä Rovaniemen keskuskentällä alkaa mittava remontti, jossa vanhat katsomot ja sosiaalitilat pistetään palasiksi ja tilalle pystytetään uusi monitoimirakennus. Valmista olisi tarkoitus olla keväällä 2015, mutta jo nyt rakennuttaja arvioi, että niin käy vain jos kaikki sujuu kuin rasvattu.

Rovakaira ottaa käyttöön ensimmäisenä Lapissa sähkönjakelun häiriötiedotejärjestelmän. Palvelu on suunnattu asiakkaille, viranomaisille sekä tiedotusvälineille. Järjestelmä sisältää verkkosivuilla olevan reaaliaikaisen häiriökartan ja siihen liitetyn tekstiviestijärjestelmän. Häiriökartta sisältää tietoa meneillään olevista vioista sekä huoltokeskeytyksistä.

Suomen valtio ja kunnat ovat syyllistyneet rakenteelliseen välinpitämättömyyteen jo vuosia, sanoi Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä 1990-luvulla. Tilanne on edelleen sama ja siihen on kiireesti puututtava, sanoi Rimpelä keskiviikkona.

Matti Rimpelää pidetään yhtenä maamme johtavista sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoista. Rimpelä puhui keskiviikkona Lapin lastensuojelupäivillä Rovaniemellä.

Potilasvahinkoista tehtiin Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä 184 ilmoitusta. Lapin sairaanhoitopiirin korvattavista vahinkotapauksista 41 oli Lapin keskussairaalassa.  ja Kemijärven Sairaala Lapponiassa viisi. Muut tapaukset olivat terveyskeskuksissa. 

Lapin sairaanhoitopiirissä suora korvaussumma viime vuodelta on hieman yli 900 000 euroa korvattavista tapauksista. Konaissumma nousee tapausten tutkimus- ja muiden kulujen jälkeen noin 1,3-1,4 miljoonaan euroon.

Vesivoimayhtiö Kemijoki Oy siirtää velvoite-, patoturvallisuus- ja ympäristötöiden liiketoiminnan Kemijoki Aquatic Technology (KAT) Oy:lle. Samalla 15 Kemijoki Oy:n työntekijää ulkoistetaan KAT Oy:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Lisäksi Kemijoki Oy selvittää KAT Oy:n myymistä.

Rovaniemen kaupunginvaltuutetut ovat istuneet tunnollisesti valtuuston kokouksissa. Peräti puolet eli 29 valtuutettua ei ollut kertaakaan poissa kaupunginvaltuuston kokouksista viime vuonna. Rovaniemen kaupunginvaltuusto kokoontui viime vuonna yhdeksän kertaa.

Rovaniemen sosiaali- ja terveystoimi ylitti taas budjettinsa viime vuonna. Talouspäällikkö Arto Saralan mukaan perusturvalautakunta ylitti talousarvion noin 1,3 miljoonalla eurolla. 

Rovaniemen sosiaali- ja terveyskulut kasvoivat viime vuonna lähes 190 miljoonaan euroon eli kahdeksan prosenttia toissa vuodesta. Toistaiseksi kyse on ennakkotiedoista. Tarkemmat tiedot ylityksen syistä ja määrästä valmistuu myöhemmin keväällä.

Nuorten kesätyön haku on alkanut Lapissa. Suurin kesätöiden tarjoaja on Metsähallitus joka ottaa lähes 400 kesätyöntekijää koko Lappiin. Myös kunnilla ja seurakunnilla on satoja työpaikkoja tarjolla nuorille. Merkittäviä työnantajia ovat myös kauppaketjut. Sekä Kesko että Arina tarjoaa kesätyötä noin sadalle lappilaiselle nuorelle.

Rahalla rakennetaan katuja, katuvaloja, viemäreitä sekä vesijohtoa Alakorkalon kaupunginosan alueelle, jonne on suunniteltu isoa Mustikkamaan voimalaa.

Rovaniemeläinen lentopallojoukkue Perungan Pojat voitti VaLePan Sastamalassa. VaLePa kaatui tiistaina erin 0-3 (22-25, 22-25, 19-25).

Rovaniemeläinen Matti Hyvönen on palannut kotikaupunkiinsa ja heittää kulttuurintekijöille haasteen musikaalista, joka kertoisi Lapin tunnetuimman tukkijätkän tarinan.

Rovaniemellä Ounasvaaran pikkuhyppyrin jäinen ränni rämisee kun pojat ja tytöt leiskauttelevat ilmojen tielle. Lapsia innostetaan mäkihyppyyn toden teolla, koska lajin harrastus on vähentynyt. Suosiota on menetetty joukkuelajeille kuten jääkiekolle. Mäkihypyn valopilkkuja on, että laji kiinnostaa nykyään myös tyttöjä.

Rovaniemen keskuskentän katsomon sisältävän monitoimirakennuksen rakentaminen alkaa ensi syksynä. Valmiina pitkään odotetut tilat ovat vuoden 2015 keväällä. Remontin aikana keskuskenttä on koko ajan käytössä.

Kerrostalo- ja rivitaloasuntojen myyntihinnat ovat laskeneet Lapissa samaan aikaan, kun Suomessa ne ovat keskimäärin kallistuneet. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakehuoneistojen hinnat laskivat Lapissa yli neljä prosenttia viime vuonna. Rovaniemellä ne halpenivat keskimäärin 4,3 prosenttia.

Nuoret hiihtäjät kilpailevat pohjoismaiden mestaruuksista viikonloppuna Rovaniemellä. Alle 18-vuotiaiden PM-kisoihin on tulossa hiihtäjiä, yhdistetyn urheilijoita sekä mäkihyppääjiä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Lisäksi kisaan on ilmoittautunut hiihtäjiä USA:sta.

Lapin asukasluku pieneni viime vuonna 358 ihmisellä. Väkiluku kutistui enemmän kuin edellisvuosina. Eniten väkiluku laski Kemissä. Rovaniemen asukasluku nousi 330 henkilöllä. 

Lappia tyhjentää edelleen jatkuva muuttoliike. Lappilaisia myös kuolee enemmän kuin syntyy. Poikkeuksena ovat Rovaniemi, Tornio, Keminmaa ja Kolari, jossa syntyneitä oli enemmän kuin kuolleita.

Rovaniemen valtuuston toinen varapuheenjohtaja vaihtui harvinaisen äänestyksen jälkeen. Valtuuston johdossa jatkaa muuten entinen puheenjohtajisto, vain perussuomalaisten edustaja vaihtui. Pirita Nenosen tilalle 2.varapuheenjohjaksi valittiin äänestyksen jälkeen Kalervo Björkbacka.

27.1.2014 klo 9:21 ROKI RÖKITTI RAAHEN 8-0

Rovaniemen Kiekko otti murskavoiton Raahe Kiekosta jääkiekon miesten Suomi-sarjan ottelussa Rovaniemellä sunnuntaina. RoKin päävalmentaja Petter Hirvonen kehui maalivahti Arttu Voutilaista. RoKin maalivahti Arttu Voutilainen torjui ottelussa 21 kertaa. Sääliksi käy vajaalla koostumuksella pelaavaa Raahe Kiekkoa, ei ole helppoa heillä, RoKin valmentaja Petteri Hirvonen totesi.

Yhdysvaltain Aspenissa käytävissä X Gameseissa olivat sunnuntaina vuorossa ski slopestylen finaalit. Ensimmäisenä suomalaisena lajiin kutsuttu Antti Ollila sijoittui seitsemänneksi. Toisella laskulla tein elämäni parhaan runin. Pisteet eivät aivan vielä riitä kärkeen, mutta ei voi valittaa, Ollila kertoi kisan jälkeen.