Uutisarkistot Rovaniemi 18.3-20.6.2014

News Rovaniemi

Facebook
Facebook
Twitter
More...

    Jaa/share:    

Päivitetty 20.6.2014

Kolttasaamelaisista kertova näyttely avataan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla perjantaina 27. kesäkuuta.

Kolttasaamelaisnäyttely esittelee valokuvin kolttasaamelaisia käsitöitä sekä kolttasaamelaisten elinympäristöä ja kulttuuria. Käsitöitä on esillä myös näyttelyn vitriinissä.

Santaparkissa Rovaniemellä on pitkään suunniteltu korttia, jota vilauttamalla kaupunkilaiset pääsisivät kotikaupunkinsa luolaan edullisesti. Pian pääsee kokeilemaan, sillä ensi maanantaina, 23. kesäkuuta Santaparkissa on kesäkauden avajaiset. Luola aukeaa kello 10. Joulupukki on ensimmäisiä ovella vastassa. Uutta ovat esimerkiksi sirkustyöpajat, jotka ovat toiminnassa kello 12.30-13.30 ja 14.30-15.30.

Soklin ratakysymys ja -rahat eivät sisältyneet minihallitusohjelmaan. Hallitus totesi, että liikennehankkeiden aikaistamisesta ja laajuudesta päätetään syksyn budjettiriihessä. Liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunenkin lupasi toukokuussa, että hallitus käsittelee Soklin kaivoshanketta ennen kesälomia.

Yritysten edustuskulujen verovähennysoikeus palautetaan voimaan 50 prosentin tasolla ensi vuoden alusta lukien.

Päätös on tärkeä erityisesti Lapin yrittäjille, jotka ovat voimakkaasti arvostelleet edellisen hallituksen päätöstä poistaa verovähennysoikeus. Sen on pelätty vievän erityisesti yritysasiakkaat Lapista.

Rovakatu 1:ssä sijaitsevan Sosiaalipalvelukeskuksen peruskorjauksen yhteydessä ilmennyt öljyvahinko on oletettua laajempi. Maanalainen vanha öljysäiliö ja pilaantunut maa pitää poistaa.

Ounasvaaran Pirtit avaa Terassi Rantasaunan juhannusaattona. Tilat ovat tästä lähin avoinna muillekin kuin lomakylän asukkaille. Veneilijät, innokkaat saunojat sekä terassiväki ovat kaikki tervetulleita. 

Terassin grillissä palveleva ravintolavastaava Mika Kansanniva kertoo menun koostuvan monipuolisesta kesäruuasta ruokalistalta löytyy muun muassa savustettua kalaa, varhaisperunasalaattia ja liekkirieskoja. 

Terassin yhteydessä oleva non stop -sauna on 35-paikkainen. Saunaan voi mennä löylyttelemään pientä maksua vastaan arkipäivisin ilta kuudesta kymmeneen ja viikonloppuisin kello 12–22. 

Saunalautta m/s Marian lähtee liikkeelle säällä kuin säällä. Ajelut tulee varata etukäteen. Lautalle mahtuu samanaikaisesti kymmenen henkilöä ja kippari. Terassi Rantasaunalta voi ostaa mukaan syömistä ja juomista 2,5 tuntia kestävällä risteilylle.

Juhannuksen jälkeisenä maanantaina kauppakeskus Revontulessa Rovaniemellä Kesäyössä ovet ovat auki perinteisesti keskiyölle saakka. Korundi avaa PopUp Cafén päiväksi 14-24 kauppakeskukseen. 

Tarjolla herkkuja kaikille aisteille: upeaa taidetta Korundin kokoelmista, hauska taidetyöpaja 14-18 ja takuuvarmaa livemusiikkia klassisesta jazziin. Illalla paikallinen DJ soittaa lounge-musiikkia ja klo 21.00 stagelle astelee Rovaniemi Jazz Ensemble. Caféssa tarjolla viiniä ja tapaksia, kahvia ja cupcakeja. 

Poliisi valvoo juhannuksen menoliikennettä erityisen tiiviisti Kemin ja Rovaniemen välillä. Tarkkailussa ovat varsinkin ylinopeudet, joihin poliisi aikoo puuttua peltipoliisien lisäksi myös perinteisen tutkavalvonnan avulla. 

Kesäteatteri on monelle lapselle ensimmäinen kosketus teatteriin ja siksi tärkeä. Kesäteatteri on myös interaktiivista eli koettuja elämyksiä jaetaan porukalla. 

Rovaniemellä Konttisen kesäteatterissa tulee torstaina ensi-iltaan Risto Räppääjä ja Nuudelipää. Sinikka ja Tiina Nopolan tekstiin perustuvan näytelmän ohjaa Tomi Enbuska. 

Hyvä teksti, hyvä porukka ja Rovaniemen kesä, siksi tänne kannatti tulla, Pellosta kotoisin oleva ja nykyisin Oulun kaupunginteatterissa näyttelevä Enbuska toteaa.

Monsterimies-dokumenttielokuvassa kurkistetaan kulissien taakse sen jälkeen, kun euroviisuvoitto teki yhtyeestä ja sen rovaniemeläisestä keulakuvasta Tomi Putaansuusta kansallissankareita. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Antti Haase.

Lapin matkailukesä on käynnistynyt viime vuotta reippaammin, vaikka sää on ollut kylmä viime aikoina. Matkailukeskuksissa on yöpyjiä vähintään viime vuoden malliin. 

Rovaniemellä on liikkeellä ulkomaisia matkailijoita, mutta suomalaiset matkailijat ovat olleet edellisvuosia harvinaisempia, sanoo Ounaskosken leirintäalueen yrittäjä Jorma Puljula.

Rovaniemen Palloseura otti hirmuisen 3-0 voiton Turun Interistä keskiviikkona Rovaniemellä. RoPS onnistui maalinteossa laajalla rintamalla. Sateista ottelua oli seuraamassa 1214 katsojaa.

Pilkkeen kesä käynnistyi keskiviikkona 18.6. Samalla juhlittiin 3 vuotta täyttävää Tiedekeskus Pilkettä. Juhlapäivän kunniaksi oli maksuton sisäänpääsy Tiedekeskus Pilkkeeseen sekä tarjolla kakkukahvit 600 ensimmäiselle. Luvassa oli paljon hauskaa puuhaa - kuten esim. mahdollisuus kylvvää oma kesäkukka tai -yrtti!

Perinteiset ilmansaasteet ovat vähentyneet, mutta kasvihuonekaasujen määrä kasvaa muun maapallon tahtiin. Ilmatieteen laitoksen huippumoderni Sammaltunturin mittausasema Pallastunturien alueella on toiminut kaksi vuosikymmentä. 

Lapin ilma on nyt vieläkin puhtaampaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin tämä tehostettu seuranta alkoi. Se on Suomen puhtainta, Euroopan puhtainta ja ehkä maailman puhtainta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto moitti alkuviikosta Rovaniemen Kehitystä johtajaa Juha Seppälää työntekijän epäasiallisesta kohtelusta.

Kiusaaminen sisältyy epäasialliseen kohteluun, Lapin yliopiston työoikeuden apulaisprofessori Jaana Paanetoja sanoo.

Lakiteksti ei tunne kiusaamista, vaan työturvallisuuslaissa käytetään termejä häirintä ja epäasiallinen kohtelu. Paanetoja mukaan kiusaaminen on arkikielen ilmaus.

Rovaniemen kaupunki ei aio palkata uutta toimitusjohtajaa vesilaitokselleen Napapiirin Vedelle. Apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttila määrätään hoitamaan tehtäviä oman virkansa ohessa vuoden 2015 elokuun loppuun saakka.

Kovin odotuksiin kauteen lähtenyt Rovaniemen Palloseura on jämähtänyt Veikkausliigan toiseksi viimeiseksi. RoPSin seurajohto ei ole kuitenkaan edes harkinnut potkujen antamista päävalmentaja Juha Maliselle.

Asukastupatoiminnalla vahvistetaan lapsiperheiden osallisuutta, tarjotaan vertaistukea vanhemmuuteen ja luodaan käytännön mahdollisuuksia sukupolvien kohtaamiselle. 

Olemme mm. käynnistämässä valtakunnallista Koko Suomi leikkii –hankkeen sukupolvien kohtaamispaikkaa, Terho-kerhoa. Tutustumis- ja toiminnan käynnistämistilaisuus tiistaina 24.6.2014 klo 10 alkaen.

Rovaniemellä kilpaillaan heinäkuussa maastopyörillä. Kolmipäiväisten SM-kisojen yhteydessä järjestetään lauantaina 19.7. myös kaikille lajin harrastajille avoin kilpailu. Yleisö voi seurata kisatapahtumia maksutta. 

Ensimmäistä kertaa järjestettävän Rollo MTB -maastopyöräilytapahtuman kisakeskuksina toimivat 18.–20.7.2014 Santasport ja Ounasvaaran Hiihtokeskus. Vaihtelevia maastoja ja maisemia tarjoavat kisareitit sijoittuvat Ounasvaaralle.

Jo perinteikkääksi muodostunut Miesten Satanen juostaan elokuun 2. päivänä Rovaniemellä. Tällä kertaa hulvaton tapahtuma haluaa palkita innokkaat kannustajansa eli naisväen järjestä-mällä heille juoksun jälkeiset naistentanssit. Miesten Satasen voittaja palkitaan tänä vuonna henkilöautolla. 

Dodo Rovaniemi on aloittanut toimintansa tänä keväänä. Tarkoitus on yhdessä viljellä erilaisia kasveja hyötykäyttöön. Kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Dodo Rovaniemen jäseniä kertoo videolla tarkemmin toiminnastaan.

Laiturissa, tervattujen jokiveneiden vieressä seisoo uutuuttaan kiiltävä, alumiinirakenteinen ponttonivene. Luossa on ohjelmapalveluyritys Lapland Safarisin uusi, vuokrattava vene. Veneen voi vuokrata arkena päiväksi kello 10–14 tai illaksi kello 20.–23.30 hintaan 130 euroa.

Tänä vuonna rovaniemeläisiä viihdytetään ennätysrunsaalla kesäteatteritarjonnalla. Teatterikesän avaa torstaina Konttisen kesäteatterin Risto Räppääjä ja Nuudelipää. Heinäkuussa Valdemarissa starttaa kesäterassiteatteri ja Kauppayhtiöllä nähdään Lentävän Poron komedianäytelmä Diivat.

Kahden joen yhtymäkohdassa sijaitseva Rovaniemi voisi olla todellinen veneilykaupunki, mutta tähän saakka vesillä liikkujien palvelut ovat olleet hyvin vähäisiä. 

Juhannusviikonloppuna asia muuttuu yhdellä iskulla, kun Ounasvaaran pirttien rantamilla avataan kaupungin komeimmat maisemat tarjoileva terassiravintola Rantasauna saunamaailmoineen. Löylyjä pääsee ottamaan niin laiturilla kuin laineilla.

Kesäkeskiviikkoisin kirkossa on puolen tunnin mittainen pieni musiikkihetki. Silloin kirkkoon voi tulla kuuntelemaan musiikkia ja pysähtyä päivän kiireiden lomassa. Pienen musiikkihetken toteuttajina ovat kirkkomuusikot. Pieni musiikkihetki keskiviikkoisin klo 13–13.30 kirkossa. Vapaa pääsy.

Kesäpassi on perheille edullinen tapa tutustua alueen seitsemään perhekohteeseen. Tämän kesän uutuus on kesäpassibussi Joulupukin lentojoukot, joka kuljettaa perheitä keskustan ja kohteiden välillä. Kyyti sisältyy Kesäpassin 169 euron hintaan.

Auttiköngäs on päiväretkeilijän unelmakohde vain noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Patikoijia vetävät jylhät maisemat ja tietenkin alueen paras nähtävyys, itse Auttiköngäs, jonka pudotuskorkeus on lähes 16 metriä. 

Tämän kesän uutuus on juhannusaaton tapahtuma. Koko kansan ja koko perheen yhteisiä juhannusjuhlia Auttikönkäällä vietetään hanurimusiikin, yhteislaulun ja leikkimielisten kilpailujen parissa.

Kesäteatteria Auttikönkäällä nähdään heinäkuun helteillä: sunnuntaina 13.7. kello 13 siellä vierailee Kemppateatteri, joka esittää näytelmänsä Neitilä Oy.

Rovaniemen Kehitys Oy:n hallitus ei katso aiheelliseksi erottaa toimitusjohtaja Juha Seppälää tehtävästään työntekijän epäasiallisen kohtelun vuoksi. Irtisanomisiin ei hallituksen mukaan ole tällä hetkellä tarvetta.

Rovaniemen kaupunki on tehnyt Elisan Oyj:n kanssa sopimuksen puhelinvaihdetoimintojen siirrosta Elisa Oyj:lle. Puhelinvaihteen palvelut hoidetaan Kemijärveltä käsin 18.6. alkaen.

Liikennevirasto on valinnut Graniittirakennus Kallio Oy:n nelostien perusparannuksen urakoitsijaksi Rovaniemen kohdalle. Kyse on kahden ja puolen kilometrin osuudesta kaupungin ydinkeskustasta etelään. Urakan arvo on 22 miljoonaa euroa. Se valmistuu vuoden 2016 loppuun mennessä.

Rovaniemen Kehityksen hallitus on tiistaina käynyt läpi aluehallintoviraston työsuojelutarkastuksessa ilmenneitä ongelmia. Hallituksen puheenjohtajan mukaan ketään ei olla irtisanomassa, mutta muutoksia on mahdollisesti tulossa.

Kaupunginkirjaston Lappi-osasto on palannut remonttievakosta Lapponica-saliin. Lappi-osasto on aukin tänään klo 9-19 ja tarjolla on pullakahvit.

126-vuotiskiertueellaan oleva Suomen Tivoli saapuu Ounaspaviljongille perinteiseen tapaan juhannusaattona. Suomen Tivoli koostuu 28 erilaisesta tivolilaitteesta joukossaan Suomen suurin maailmanpyörä sekä muita teknisesti vaativia laitteita. 

Maanantaina kesäkautensa avaava SantaPark tarjoaa tänä vuonna lahjan Joulupukin kotikaupungin asukkaille: yhden käynnin hinnalla voi vierailla SantaParkissa niin monta kertaa kuin haluaa.

Rovaniemen Hirvaan kyläläisten rakentama pajuporo nelostien varressa on kääntynyt selin ja siirtynyt kauemmas tiestä. Lapin Ely-keskuksen mukaan teos oli alkuperäisessä paikassaan liikenneturvallisuusriski. Poroa rakennettaessa tapahtui mitä ilmeisimmin myös ilmatilaloukkaus.

Tarjontaa löytyy perinteitä hehkuvista, tanssin ja musiikin täyteisistä Jutajaisista urheilullisiin Maastopyöräilyn SM-kisoihin. Perinteiset markkinat toimivat välittömällä tunnelmallaan kaupunkilaisten kohtaamispaikkana tarjoten lähialueen herkkuja ja historian havinaa. Kesäteatterien komediat viihdyttävät koko perhettä vauvasta vaariin. Nuoriso taas pääsee maistamaan suuren musiikkifestivaalin tunnelmaa kotikonnuilla Simerockin kaiutinten kumahdellessa populaarimusiikin uusimpien tuulien voimasta.

Lapin käräjäoikeus on tuominnut kauppakeskus Revontulen maksamaan rakennusyhtiö Skanskalle yli 500 000 euroa. Monimutkainen vyyhti sisältää useita eri riitatapauksia.

Juhannuksen vietossa syntyy monenmoista jätettä, josta iso osa sopii hyötykäyttöön. Lisätietoja hyötyjätteiden lajittelusta löytyy täältä

Jaatisella on lähes 25 vuoden kokemus esimies- ja johtotehtävistä niin vähittäiskaupan kuin IT-alan puolella. Tällä hetkellä hän työskentelee LapIT:n asiakaspalvelujohtajana.

The area will become a block area of commercial buildings that will be placed with store and restaurant facilities, hotel operations, and apartments. In addition, the City Hotel will have the right to expand its facilities 850-square-meter to the right. The site has never had building rights before. 

Rovaniemi's will polish its reputation as a city serving boaters. The rivers embrace anyone who enjoys looking at the city from a different perspective, yet there haven’t been proper services to attract the hobbyists. Riverside sauna will be opened to the shores of Ounasvaara cabins with a terrace restaurant and a sauna world.

Sosiaali- ja terveystoimen kokonaiskustannukset olivat vertailukunnissa viime vuonna keskimäärin 3880 euroa asukasta kohti. Keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveystoimen kustannukset vuonna 2013 kasvoivat edellisvuodesta keskimäärin 4,2 prosenttia. Kun kokonaiskustannuksista poistetaan palkkojen ja hintojen nousu, tämä merkitsee 2,3 prosentin kasvua. 

Keskisuurten kuntien vertailussa mukana ovat Imatra, Järvenpää, Kaarina, Kemi, Kerava, Kirkkonummi, Kotka, Lohja, Loviisa, Mikkeli, Porvoo, Rauma, Rovaniemi, Salo, Sipoo, Tuusula ja Varkaus, joukossa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Mustijoen perusturva.

Sosiaali- ja terveydenhuolto on Rovaniemellä kalliimpaa kuin useimmissa muissa keskikokoisissa kunnissa. Rovaniemen kustannukset ovat viidenneksi kalleimmat. Rovaniemen sosiaali- ja terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset ovat 4052 euroa asukasta kohti. Rovaniemellä sosiaalitoimi ja vanhuspalvelut ovat erityisen kalliita, mutta suun terveydenhuolto ja laitoshoito ovat halpoja. 

Kemijoen ranta saa veneilijöiden kaipaaman keitaan Kemijoen rantaan. Kemi- ja Ounasjokien yhtymäkohdassa sijaitseva Rovaniemi voisi olla todellinen veneilykaupunki, mutta tähän saakka vesillä liikkujien palvelut ovat olleet hyvin vähäisiä. 

Juhannusviikonloppuna asia muuttuu yhdellä iskulla, kun Ounasvaaran Pirttien rantamilla avataan kaupungin komeimmat maisemat tarjoileva terassiravintola Rantasauna saunamaailmoineen. Löylyjä pääsee ottamaan niin laiturilla kuin laineilla.

Juhannuksen ajan kaikki kirjastot ova kiinni.

Lappi-osaston kokoelmat ovat nyt käytössä, tervetuloa vaikka muuten vaan katselemaan. Myös Tuula Vanhatapion ja Susanna Ruotsalaisen näyttely on esillä näyttelytilassa. Avoinna ma-to klo 9-19, pe klo 9-17, la klo 11-15. Sunnuntaisin Lapponica-salin näyttely avoinna klo 11-15. Lappi-osaston puhelinnumero 050-315 1487 /016-322 2466 Aiheeseen liittyvä video

Laavujen tuhopoltot ovat Lukkarisen mukaan yleistyneet Rovaniemellä. Tihutöitä on toki tehty ennenkin, mutta viime vuosina tahti on tihentynyt. Saa kai näitä ylläpitää ja rakentaa, kun ne poltetaan saman tien, Lukkarinen tuhahtaa.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi myöhään maanantai-iltana City-hotellin laajennuksen. Laajennus saa rakennusoikeutta 850 kerroneliömetriä. Viereiselle tontille eli nykyiselle paikoitusalueelle tulee rakennusoikeutta 5150 kerrosneliömetriä. Uusien rakennusten massat sidotaan City-hotellin räystäskorkeuteen. Korkein massa on yhtä korkea kuin Santa Claus -hotelli

Rovaniemen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kaupungin turvallisuussuunnitelman. Siinä kiinnitetään erityistä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Raportin ympärillä riitti silti keskusteltavaa maanantai-iltana.

Keskimäärin joka kolmas Rovaniemen kaupungin työntekijä otti viime vuonna yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun, ilmenee Rovaniemen kaupungin henkilöstöraportista. 

Henkilöstöraportin mukaan eniten yhteydenottoja tuli sisäilmaongelmista (45 %), häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta (12 %), työn kuormittavuudesta (11 %), työympäristön valaistuksesta, melusta ja siisteydestä (8%) sekä vaarojen ja haittojen arvioinnista (7 %). 

Eniten yhteydenottoja tuli terveyspalvelukeskuksesta (24 %), päivähoidon palvelukseskuksesta (20 %) ja koulupalvelukeskuksesta (14 %).

Lampaiden venekyyti Kemijoen Kotisaareen käynnistyi Lapin Safarien toimesta maanantaina Nätynginnokasta matonpesulaiturin vierestä. 

Sesonkikaudella matkailijoita viedään viikko-ohjelman mukaisesti Kotisaareen jokiveneillä ja lampaista on ollut iloa muun toiminnan ohessa. 

Rovaniemi oli aikanaan legendaarinen tukkijätkien kaupunki ja Kotisaari heidän tukikohtansa, esittelee Jyrki Karonen luonnonkaunista saarta.

Kesäpassilin kuuluu ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi ilmaisen kuljetuksen kohteiden välillä ja majoitusetuja. Kesäpassibussi eli ”Joulupukin lentojoukot” kuljettaa koko perheen kohteesta toiseen.

Joulupukin lentojoukot -bussi liikennöi vilkkaimman lomakauden 30.6.–2.8.2014 aikana maanantaista lauantaihin. Rovaniemen kohteisiin pääsee useamman kerran päivässä, ja bussi käy Ranualla aamuisin ja iltapäivisin.

Rovaniemi on saanut tänäkin vuonna satakunta kesätyöntekijää Torniosta. Vilho Junnolan lampaat laiduntavat Koivusaaressa, Pöykkölän kotiseutumuseolla, Kotisaaressa ja Ounasjoen saarissa Nivankylässä. Talttahampaiden tehtävänä on pitää kasvusto kurissa syömällä.

Koko perheen menevä ja humoristinen musiikkinäytelmä Risto Räppääjä ja Nuudelipää saa ensi-iltansa torstaina 19.6 kello 18 Rovaniemellä. 

Viime kesä koleine ilmoineen oli Konttisen kesäteatterille haasteellinen. Toiminnanjohtaja Hannu Friman ei ole kuitenkaan valmis lyömään hanskoja tiskiin. Arvaamattomien säiden lisäksi myös rahoittajien vähentyminen luo haasteita toiminnalle. Kesän tavoite on 7 000 katsojaa.

Rovaniemen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Kalervo Björkbacka (ps.) haluaa Rovaniemen kaupungin työntekijät tekemään töitä ilman palkkaa. Björkbacka ehdottaa, että kaupungin työntekijät tekisivät vuodessa kaksi tai kolme päivää töitä ilman palkkaa, jotta kaupungin talous saataisiin tasapainoon.

Suomen vanhin toimittaja ja Rovaniemen vanhin asukas, kirjailija Arvo Ruonaniemi on kuollut 102-vuotiaana. Hän kuoli tänään maanantaina Rovaniemellä. Arvo Ruonaniemi ehti tavata presidentit ja muut vallankäyttäjät. Kirjallisuudessa kiehtoi erämaa ja kullankaivuu. Toimeliaan kirjailijan viimeinen runokirja julkaistiin viime vuonna.

Suomen pohjoisin kansainvälinen koiranäyttely kerää koiraväen Napapiirille juhannuksena. Näyttelyyn on ilmoitettu yhteensä noin 2000 koiraa noin 200 eri rodusta.

Näyttelyn tuomarivieraat saapuvat Suomesta, Norjasta, Latviasta, Georgiasta, Serbiasta, Sloveniasta, Itävallasta ja Irlannista.

Näyttelyn ajankohta on juhannuksena, 21–22.kesäkuuta alkaen kello 10:00 molempina päivinä.

Mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola on valittu Lapin yliopiston rehtoriksi seuraavaksi viisivuotiskaudeksi. Mauri Ylä-Kotola on toiminut Lapin yliopiston rehtorina vuodesta 2006 lähtien.

Rovaniemi City government has decided to propose to the Council of State that the Arctic Circle Hiking Area would be formed as part of the national hiking areas. Formalizing the title is hoped to have a positive impact in the financial resources of the hiking area.

Lappi ei olisi Lappi ilman lunta - juhannusviikollakaan. Yle Lapin kuuntelijat ovat lähettäneet ahkerasti todistusaineistoa maanantaiaamun lumisateista eri puolilla Lappia. 

Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötila painuu Lapissa nollaan, Käsivarressa voi olla kuutisen astetta pakkastakin. Käsivarressa sataa monin paikoin lunta myös tiistaiaamuna. 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kehottaa Rovaniemen Kehitys Oy:tä lopettamaan työntekijän epäasiallisen kohtelun. Työntekijä kertoo kokeneensa esimiehensä epäasiallista kohtelua vuosien ajan. 

Työntekijän mukaan epäasiallinen kohtelu oli ilmennyt muun muassa työntekijän painostamisena, valehteluna, uhkailuna, syyllistämisenä, nöyryyttämisenä, persoonan ja henkilökohtaisten ominaisuuksien arvosteluna ja toiminta- ja menettelytapojen perusteettomana moittimisena.

Rovaniemen kaupunginhallitus päätti esittää 9.6.2014 kokouksessaan Valtioneuvostolle Napapiirin retkeilyalueen muodostamista valtion retkeilyalueeksi.

 Retkeilyalueen nimityksen virallistamisen toivotaan vaikuttavan myönteisesti Napapiirin retkeilyalueen rahoitusresursseihin sekä matkailun kehittymisen myötä myös laajalti koko alueen talouteen.

Torstaina järjestetyssä työpajassa linjattiin House of Laplandin organisoitumista, rahoitusta ja toiminnanohjausta. House of Laplandia tulee toteuttamaan Lapin kuntien ja korkeakoulujen omistama kehitysyhtiö LEO eli Lapin elämystuotanto Oy.

House of Laplandin tehtävinä on Lapin yhteinen media- ja sidosryhmäviestintä, vaikuttajaviestinnän tukeminen, uusien osaajien houkutteleminen alueelle ja kaupan ja kumppanuuksien edistäminen, sekä Lapin elokuvakomission, Lapland Above Ordinary- brändityön ja Only In Lapland –matkailumarkkinoinnin jatkaminen. Lisäksi House of Lapland voi tarjota räätälöityjä palveluita markkinoinnin ja viestinnän saralla.

Toiminnan tavoitteena on varmistaa Lapin näkyvyys ja vetovoima kansallisesti ja kansainvälisesti halutuissa kohderyhmissä. Lapin brändin, imagon ja maineen hallintaan halutaan tehoja keskittämällä markkinointi ja viestintä yhteen organisaatioon.

The magical Santa Claus Marathon was held on June 14 Saturday in Rovaniemi. This year, more than 100 participants from 14 countries across the world took part in this most enthralling event organised by an association which includes the athletic club Lapin Lukko.

Rovakatu Street Market is a traditional event Kunnes Oy organises in downtown Rovaniemi in 13-14 June. More than 50 traders set up shops on the street where 

Hakuaika on 16.6. – 29.8.2014 klo 15.00 mennessä.

The City of Rovaniemi presents an entertainment filled program suitable for the whole family to celebrate Midsummer on Friday 20th of June 2014.

Univet-eläinlääkäriketju avaa uuden eläinlääkäriaseman Rovaniemelle juhannuksen jälkeen. Univet aikoo panostaa hoidon laatuun omilla ultraääni- ja röntgenlaitteillaan. 

Univetin pohjoisin eläinlääkäriasema avataan 25.6. Eteläkeskukseen. Univetilla on Rovaniemellä myös laboratorio, jossa voidaan tehdä suurin osa tutkimuksista potilaan odottaessa.

16.6.2014 klo 8:00 LASTEN JUTAJAISET

Jutajaiset kutsuu lapset ja perheet sankoin joukoin osallistumaan koko perheen tilaisuuksiin! Lapsille ja perheille suunnattua ohjelmistoa esittävät Jutajaisissa 25.-29.6.2014 Teatteri Nahkiainen, lasten ja nuorten tanssi- ja musiikkiryhmät, Kulttuuriosuuskunta Uulu sekä Monitaideyhdistys

Raportissa tutkittiin organisaation henkilöstön rakennetta, työajan jakautumista ja terveysperäisiä poissaoloja, palkkausta, sekä henkilöstön kehitykseen ja työhyvinvointiin liittyviä tietoja. Raportin mukaan seurannassa olevat asiat ovat pääsääntöisesti kehittyneet toivottuun suuntaan. 

Suurin muutos oli nähtävissä työntekijöiden sairauspoissaolojen määrässä, jotka ovat vähentyneet viidenneksellä vuodesta 2009. Seuraukset ovat nähtävissä myös pienentyneissä työvoimakustannuksissa. 

Eniten työntekijöitä terveyspalveluissa ja päivähoidossa. Työntekijöiden keski-ikä 46,5 vuotta. Säästöä palkkakustannuksista. Erityistä panostusta henkilöstön työhyvinvointiin ja kehittämiseen. Henkilöstöraportti 2013 (pdf)

Rovaniemen kaupunki pyrkii edistämään lapsen asemaa kuntalaisena käyttäen tukena UNICEFin lapsiystävällinen kunta –mallia. Kaupungin tarkoituksena on kehittää avoimia varhaiskasvatuspalveluja siten, että se tukisi kotona annettavaa varhaiskasvatusta ja kotihoitoa mahdollisimman hyvin. Kyselyn vastausaika on 31.7.2014 saakka.  Linkki kyselyyn.

Hannu Manninen ei aio tehdä paluuta yhdistetyn huipulle. Hän kuitenkin haluaa yhä hypätä mäkeä. Yhdistetyn ura on taaksejäänyttä elämää. Mäestä kuitenkin haluan käydä kokeilemassa vanhoilla välineillä, Manninen kertoo Yle Urheilulle. Manninen ei ole lyönyt lukkoon, koska hän palaa mäkeen.

Kesäaukioloajat löytyvät täältä 

Lappi Areenan veteraaniautonäyttely on avoinna lauantaina 14.6. klo 9-16. Veteraaniautonäyttelyt ovat maksuttomia. Kuvia näyttelystä sekä video autojen lähdöstä Rovaniemeltä 15.6.

Muurolan lukio näyttäisi pelastuvan. Lukiossa pitää syksyllä olla täysi ryhmä eli 26 opintojen aloittajaa, jotta oppilaitos saa jatkaa toimintaansa. Virallisesti lukioon on opiskelijavalintojen perusteella 41 tulijaa. 35 näyttäisi olevan oikeasti tulossa, rehtori Reino Eero sanoo.

Suunniteltuihin leikkauksiin ja toimenpiteisiin pääsee nopeimmin Lapin keskussairaalassa. Keskimääräinen potilaan odotusaika on 27 vuorokautta. 

Kolmen kuukauden hoitotakuussa toteutuu myös muita sairaanhoitopiirejä paremmin. 

Lapin keskussairaalan poliklinikoille saapuneet lähetteet käsitellään keskimäärin kahdessa vuorokaudessa, mikä on samaa luokkaa kuin muissa sairaanhoitopiireissä. 

Rovaniemeläinen laulaja Jarkko Honkanen on pökertynyt, mutta onnellinen pääsystään Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaaliin. Hän lähtee laulamaan lakeuksille sillä meiningillä, että nyt on Lapin vuoro. 

Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaalin karsinta esitetään nauhoitettuna Yle TV1:ssä ja Yle Radio Suomessa sunnuntaina 15.6. klo 21.05. Tangokuninkuus ratkeaa Seinäjoella 10. heinäkuuta.

Ulosmarssi sulkee suurimman osan Nordean konttoreista myös Lapissa. Nordean konttorit ovat auki Rovaniemellä ja Torniossa.

13.6.2014 klo 10:30 YSTÄVÄKSI IKÄIHMISILLE

Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projekti etsii vapaaehtoisia vertaistoimijoita ikäihmisten seuraksi. Projektissa kehitetään vapaaehtoisen vertaistoiminnan toiminta-, koulutus- ja ohjausmallia, joka tukee ikääntyneiden osallisuutta, osallistumista ja vaikuttamista. 

Seuraavat teknisen lautakunnan alaisten viranhaltijoiden päätökset ajalta 22.5.–9.6.2014 pidetään yleisesti nähtävänä 16.6.2014 teknisen osaston kirjaamossa os. Hallituskatu 7, III-kerros, virka-aikana. 

Lauantaina Rovaniemellä vieraileva Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Liu Yunshan saa seurakseen mielenosoittajia. Falun Gong -liike aikoo järjestää rauhanomaisia mielenilmauksia lentokentällä, Napapiirillä ja kaupungin keskustassa.

Yökerho ja baari Bar Legenda lopettaa Rovaniemellä kesäkuun lopussa. Legenda on kolmas yökerho, joka on ilmoittanut sulkevansa Rovaniemellä puolen vuoden aikana. 

Asiakkaita on riittänyt enää viikonloppuisin. Ja kun moni heistä tulee vasta kahdelta, ei 1,5 tunnin aikana saa myytyä tarpeeksi juomia, Toimitusjohtaja Liisa Salminen perustelee.

Valtioneuvosto on hylännyt Rovaniemen seudun kristillisen koulun kannatusyhdistyksen lupahakemuksen. Lupahakemus meni nurin jo neljännen kerran. Opetusministeriö pitää kannatusyhdistyksen ammatillisia edellytyksiä puutteellisina. Koulun opetussuunnitelmassa on puutteita. 

Lentopallon mestaruusliigassa pelaava rovaniemeläisjoukkue Perungan Pojat on solminut pelaajasopimuksen Raphael Möllersin kanssa. Sopimus kattaa tulevan kauden. 

Möllers pelasi Oulun Ettassa kaudella 2011-2012. Viime kaudella hän pelasi Saksassa VC Dresdenissä. 28-vuotias Möllers on yleispelaaja, joka pystyy pelaamaan tarvittaessa yleispelaajan, liberon tai hakkurinkin paikkaa.

Perinteiset avoimet laitumet käynnistyivät tänään Koivusaaressa. Lampuri Vilho Junnola toi vajaa viisikymmentä lammasta kesälaitumille Rovaniemelle. Lampaita voi käydä katsomassa pitkin kesää. Kaiken kaikkiaan lampaita on sijoitettuna Rovaniemelle useaan eri paikkaan. Ensi viikolla Vilho Junnola tuo lisää lampaita Rovaniemelle.

Rovaniemeläinen safariopas pelasti veneessä roikkuneen miehen Rovaniemellä viime perjantaina. Pelastuslaitoksen mukaan ison sisäperämoottoriveneen laskeminen vesille oli mennyt vaarallisesti pieleen. Lapin Safareiden jokiveneen kuljettaja Ilari Sirkka huomasi tilanteen ja riensi apuun. 

Lapin pelastuslaitos luovutti torstaina pelastuslaitoksen plakettikilven safariopas Ilari Sirkalle tunnustuksena erinomaisesta toiminnasta neuvokkuutta vaativassa pelastustehtävässä. 

Jukolan viesti järjestetään Rovaniemellä vuonna 2020. Viestin järjestää Ounasvaaran Hiihtoseura. Jukolan viestin yhteydessä Rovaniemellä kilpaillaan myös Venlojen viesti. 

Kilpailumaastona on Mäntyvaaran-Vennivaaran alue ja kilpailukeskukseksena Mäntyvaaran ravirata. Edellisen kerran Jukolan Viesti järjestettiin Rovaniemellä vuonna 1980, jolloin kilpailu käytiin Ounasvaaralla. 

Jukolan Viesti on nykyään osanottajamäärältään Suomen suurin ja näkyvin harrasteliikuntatapahtuma, joka kerää lähes 17 000 osanottajaa. Kilpailijat, huoltajat ja katselijat mukaan lukien tapahtuma kerää lähes 50 000 vierasta kilpailupaikkakunnalle kaksi vuorokautta kestävään massatapahtumaan. 

Jukolan viesti saa myös medianäkyvyyttä, kun kilpailusta lähetetään yli yön jatkuvaa suoraa tv-lähetystä.

Rovaniemen kaupunki on tehnyt Elisan Oyj:n kanssa sopimuksen puhelinvaihdetoimintojen siirrosta Elisa Oyj:lle. Puhelinvaihteen palvelut hoidetaan Kemijärveltä käsin 18.6. alkaen.

Kaupunkisihteeri Kaisa Laitisen mukaan nyt puhelinvaihteen toiminnoissa oli mahdollista harkita toiminnan järjestämistä uudella tavalla, koska molemmat puhelinvaihteen palveluneuvojat siirtyvät eläkkeelle kesän aikana. 

Leipomoyritys Vaasan on saanut YT-neuvottelut valmiiksi. Rovaniemellä Vaasan lakkauttaa leipomon ja leipomomyymälän ensi vuoden alussa. 45 työntekijää irtisanotaan Rovaniemeltä.

Rovaniemen kaupunki haluaa Napapiirin retkeilyalueelle valtion retkeilyalueen aseman. Virallistamisen toivotaan muun muassa tuovan lisää rahaa Napapiirin retkeilyalueen kehittämiseen.

Rovaniemen poliisille ilmoitettiin torstaina jälleen kerran usean polkupyörän anastamisesta. Poliisin mukaan polkupyörien anastajat pyrkivät myymään varastamiaan polkupyöriä muun muassa internetin myyntipalstoilla, joten poliisi kehottaa valppauteen, jos polkupyöriä yritetään myydä alhaiseen hintaan.

Rovaniemellä joudutaan lakkauttamaan yksi osasto Karinrakan päiväkodista. Pienimpien lasten osastolta on löydetty niin pahoja sisäilmaongelmia, että sitä ei voida enää käyttää. 1-3-vuotiaat lapset siirretäänkin uuteen hoitopaikkaan elokuun alussa. Uuden hoitopaikan saa 10 lasta. Aiheeseen liittyvä video.

RoPS onnistui pysäyttämään Mika Lehkosuon valmentaman HJK:n voittokulun Veikkausliigassa. Rovaniemen Palloseura ja Helsingin Jalkapalloklubi pelasivat 0-0-tasapelin Rovaniemen keskuskentällä. Peli oli vauhdikasta  ja tasokasta alusta loppuun.

SuomiMies seikkailee -tapahtuma rantautui jälleen Rovaniemelle; tällä kertaa HealthEx-terveysliikuntapisteelle Kauppakeskus Revontuleen. Viimeksi SuomiMies seikkailee -tapahtuma vieraili Rovaniemellä; keskuskentällä rekkakierueen puisteissa 3.6.2013 (Kuvia). 

Tapahtuma on suunnuttu työikäisille miehille. Tapahtumassa tehdään helpot ja nopeat testit, jotka kertovat nykyisestä terveyskunnontilasta, minkä pohjalta saa vinkkejä siihen, miten terveyskuntoa voisia parantaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on leikannut Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamääriä vuoteen 2016 mennessä yhteensä 350 opiskelijalla.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän mukaan YT-neuvotteluissa kustannusleikkausten määräksi tarkentui arviolta noin 5 miljoonaa euroa vuodesta 2014 vuoteen 2016. Henkilöstömenoja on supistettava arviolta n. 3,2 miljoonaa euroa vuosien 2015-2016 aikana.

Suomessa masennuslääkkeitä syö noin 7,9 prosenttia ihmisistä. Näin ollen lähes kaikki Lapin kunnat pääsevät keskiarvon alle.

Suomessa kaikkein vähiten masennuslääkkeitä syödään Ahvenanmaan Lemlandissa, 4,5 prosenttia asukkaista. Seuraavina tulevat Lapin Kittilä (4,6) ja Tervola (4,7); Rovaniemi  (6,9) kertoo Helsingin Sanomat.

Rovaniemen kotiseutumuseon rannassa tönöttävän saunan restaurointityöt on saatu päätökseen. Kotiseutuyhdistys katsoi, että sauna on historiallisesti arvokas ja se kannatti kunnostaa. 

Se on ainoa rakennus, joka on säilynyt ajoilta, jolloin Kemiyhtiö omisti Pöykkölän. Puutavarafirma Kemiyhtiö rakensi saunan 30-luvulla. Sauna säilyi Kemiyhtiöllä vuoteen 1957, jolloin Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto osti Pöykkölän museokäyttöön. 

Nyt kun rantasauna on kunnostettu viimeisen päälle, sitä aiotaan vuokrata innokkaiden saunojien käyttöön. Saunan vuokraus: Totto ry. Pöykkölän rantasaunan avajaiset suomalaisen saunan päivänä 14.6. klo 12–15.

Osuuskunnasta kiinnostuneille järjestetään avoin infotilaisuus keskiviikkona 11.6.2014. Tavoitteena on perustaa Rovaniemen kylien yhteinen monitoimiala-osuuskunta, joka tuottaa kylien asukkaiden sujuvaa arkea, hyvinvointia ja kotona-asumista tukevia palveluja. Osuuskunnan valmistelu on osa aluelautakuntien kehittämissuunnitelmien 2013-2016 toimeenpanoa. 

Anna Maria McElwain ja Heidi Miettunen konsertoivat Rovaniemen kirkossa maanantaina. Kamarimusiikkia kesäillassa -konsertissa kuullaan Beethovenin, Chopinin ja Dvorakin sävellyksiä. Konserttiin on vapaa pääsy. Kamarimusiikkia kesäillassa -konsertti ma 16.6. klo 19 Rovaniemen kirkossa. Vapaa pääsy.

Ounasvaaran Hiihtoseura ja Rovaniemen Energia järjestävät kesällä lasten Energiaa luonnosta -leirejä. Viikoittaiset leirit alkavat maanantaisin Punaisella Tuvalla kello 10 ja leiri on osallistujille ilmainen. Tarkemmat tiedot leiriviikoista ja ilmoittautumiset: www.oh.fi

Rovaniemellä esitellään tänä kesänä pohjoissuomalaista nykytaidetta Lumipalloefekti 2 -näyttelyssä. Pohjois-Suomen biennaali on esillä kahdessa paikassa, taiteiden talossa Korundissa ja tiedekeskus Arktikumissa.

Keskituloinen perhe Rovaniemellä maksaa lähes 2000 euroa enemmän veroja vuodessa kuin yhtä paljon ansaitseva perhe Helsingissä. Rovaniemi on neljänneksi kovin verottaja maakuntien keskuskaupungeista.

Keskituloinen perhe Rovaniemellä maksaa lähes 2000 euroa enemmän veroja vuodessa kuin yhtä paljon ansaitseva perhe Helsingissä. Rovaniemi on neljänneksi kovin verottaja maakuntien keskuskaupungeista.

Metsäkoneyhtiö Ponsse avaa uuden myynti- ja huoltopalvelukeskuksen Rovaniemellä ensi talvena. Rovaseudun Markkinakiinteistöt rakentaa Ponsselle toimitilat Suopellontien teollisuusalueelle. Tällä hetkellä Ponssen huoltopalvelukeskus toimii Hirvaalla entisen metsäkonekoulun tiloissa.

Rovaniemen kaupunginhallitus on hyväksynyt säästöohjelman, jolla haetaan 15 miljoonan euron vuotuista säästöä. Kaupunki aikoo säästää karsimalla palveluja ja korottamalla maksuja. 

Taltto 2014-ohjelmalla tavoitellaan 15 miljoonan euron vuotuista säästöä. Säästötavoite on kunnianhimoinen, sillä normaalisti Rovaniemen kaupungin nettomenot ovat kasvaneet vuosittain 20 miljoonaa euroa.

Taltto 2014-ohjelman säästöt kattavat vuodet 2014-2017. Jos säästöjä ei löydy, kaupunkilaisia uhkaavat jälleen veronkorotukset, ohjelmassa todetaan.

Rovaniemen kaupunginhallitus haluaa luopua suunnitelmasta, jonka mukaan kunta vastaisi jätteiden kuljetuksesta suuressa osassa Rovaniemeä sekä Pellossa. 

Rovaniemen kaupunginhallitus vetoaa lausunnossaan Rovaniemen teknisen lautakunnan jätehuoltojaokseen, jotta kaikkialla Rovaniemellä siirryttäisiin kiinteistön haltijan itse järjestämään jätekuljetukseen.

10.6.2014 klo 8:00 ROVANIEMI MARATHON 28.6.2014

Rovaniemi Marathon on jokakesäinen liikuntatapahtuma Rovaniemellä, jonka järjestää pitkänmatkan juoksun erikoisseura Arctic Marathon Club. Tapahtuman lähtökohtana on osallistujien mahdollisimman hyvä palvelu ja kesäisen rento tunnelma.

Uusiutuvien energianlähteiden ja turpeen osuus Lapin energiantuotannosta on yli 90 prosenttia niin sähkön kuin kaukolämmönkin tuotannossa. Tärkeimmät energianlähteet Lapissa ovat vesivoima ja metsä.

Member of the Communist Party of China Politburo Standing Committee Liu Yunshan will visit Finland on 12-15 June as one of the stops on his visit to Europe. 

During his visit, Liu Yunshan will meet President of the Republic Sauli Niinistö, Speaker of the Finnish Parliament Eero Heinäluoma, Prime Minister Jyrki Katainen, Minister of Culture and Housing Pia Viitanen, and leadership of the cities of Helsinki and Rovaniemi, as well as representatives of Finnish parties. 

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean politbyroon pysyvän komitean jäsen Liu Yunshan vierailee Suomessa 12.-15. kesäkuuta Euroopan-matkansa yhtenä kohteena. Yunshan nähdään vierailun aikana myös Rovaniemellä.

Lapland’s Forestry Museum in Rovaniemi, which is said to be the only museum in the world on foresting and the history of forest work in Finnish Lapland, saves, researches, maintains and features the cultural heritage of Lapland’s forestry. 

The museum, opened to public in 1968, now remains open to visitors in the summer from 1 June to 31 August. The place in the Pöykkölä area, just 3.5 kilometres from the city centre, is one of the most beautiful places to visit in Rovaniemi.

Rovaniemi, the official hometown of Santa Claus, is the most desirable international tourist destination after Helsinki in Finland. Over the past few years, Lapland tourism industry has been growing fast, with the income reaching 700 million euros in 2012. 

We need more collaboration between hotel and safari businesses. If we work together and provide single-window services with a variety of tour packages including all available summer activities

Jutajaiset Folklore Festival 25.-29.6.2014 in Rovaniemi is a multi-art and multi-cultural dance and music Festival under the Northern Sun. This year Jutajaiset celebrates its 20th anniversary in Rovaniemi.

Rovaniemeläinen laulaja Jarkko Honkanen pääsi Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaalin karsintaan. Honkanen on ainoa lappilainen kilpailija, joka pääsi kisassa jatkoon.

Lapin yliopiston rehtorin tehtävää hakee kolme henkilöä. Nykyinen rehtori Mauri Ylä-Kotola sai haastajaksi kaksi muuta miestä. He ovat maatalous- ja metsätieteiden tohtori Kari Kangas ja yhteiskuntatieteiden tohtori Vesa Puuronen. Lapin yliopiston hallitus käsittelee valintaa kuluvan kuun aikana.

Lapissa nuorten yleisurheiluharrastajien suuri enemmistö on tyttöjä. Poikien arvellaan kadonneen jalkapallon, jääkiekon ja tietokonepelien maailmoihin. Lapin piirin alueella yleisurheiluharrastajien määrä on siitä huolimatta kääntynyt toissa vuonna kasvuun.

Maanantaina alkaa Lapin lennoston isännöimä viiden päivän pituinen kansainvälinen Arctic Fighter Meet -lentoharjoitus Rovaniemellä. Harjoituksessa on mukana hävittäjiä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Sen avulla halutaan vahvistaa pohjoismaista Cross Border -puolustusyhteistyötä.

Suomessa sattuu vuosittain jopa 4500 porokolaria. Eniten porokolareita sattuu loka-joulukuussa. Porokolareita yritetään vähentää älypuhelimien avulla. Älypuhelimen sovellus varoittaa reaaliaikaisesti tielle tulevista poroista. 

RoVaKa, Rovaniemen Vammais- ja Kansanterveysjärjestöt ry, on vammais- ja kansanterveysjärjestöjen yhteistyöjärjestö. Tarkoituksena on lisätä jäsenjärjestöjen yhteistoimintaa nyt kesäajan yhteisellä liikuntavuorolla. Maanantaisin pelataan Susivoudin kentällä erilaisia soveltavan liikunnan pelejä, jotka sopivat kaikille.

Puolustusvoimat irtisanoo yhden työntekijän Lapissa, Lapin ilmatorjuntarykmentistä Rovaniemeltä. Koko maassa Puolustusvoimat irtisanoo 126 työntekijää ensi vuoden alussa. Lisäksi 172 irtisanoutuu ja saa korvauksen. Vähennystarpeesta suuri osa hoituu eläkkeelle jäämisten kautta.

Noin 1 500 työntekijää siirtyy toiselle paikkakunnalle ja noin 2 000 aloittaa uudessa tehtävässä ilman paikkakunnan vaihtamista. 

Rovaniemen Ounasvaaralla havaittiin torstaina puolen päivän aikaan tulipalo. Palossa tuhoutui Ounasvaaran hiihtoseuran omistama vanha tanssilava, joka sijaitsi Ounasvaaran majan vieressä. Koko 500 neliömetrin lavarakennus tuhoutui tulipalossa. Palo levisi myös maastoon, jota ehti palaa noin 300 neliötä.

Rovaniemen Lappia-talon peruskorjausta valvovat virkamiehet saavat sittenkin palkankorotuksen. Rovaniemen kaupunki maksaa neljälle tilaliikelaitoksen virkamiehelle kymmenen prosentin palkanlisän peruskorjauksen ajaksi. Palkankorotusta perustellaan työmaan vaativuudella.

Muun muassa Lapin Kansaa, Satakunnan Kansaa ja Aamulehteä julkaiseva Alma Aluemedia lomauttaa suurimman osan työntekijöistään. Alma Aluemedian työntekijöistä noin 70 prosenttia lomautetaan kahdeksi viikoksi. Loput työntekijät välttyvät lomautuksilta, koska he ovat vaihtaneet lomarahansa vapaiksi.

Rovaniemen kaupunki, Paliskuntain yhdistys ja Rovaniemen kaupunkialueen paliskunnat kokeilevat yhteistyössä porovahtitoimintaa Rovaniemen kaupunkialueella.

Poromiesten apuna toimivat porovahdit hätistävät tarvittaessa poroja pois kaupungin taajaman alueelta, mikäli poroista on haittaa tai ne voivat aiheuttaa vahinkoa. 

Kokeilu on käynnissä ja jatkuu vuoden 2014 marraskuun loppuun.

Lapin poliisilaitoksen mukaan päättäjäisviikonlopun juhliminen sujui viime vuotista rauhallisemmin, koska sää oli selvästi kylmempi kuin vuosi sitten. Poliisi valvoi tehostetusti nuorten juopottelua koko maassa viime viikonloppuna.

Lapin itärajan ylittäneiden määrä väheni tammi- toukokuussa. Rajan ylitti Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla alkuvuonna vajaat 156 000 henkilöä, mikä on kahdeksan prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Super-Pirtelöbaari on avannut tänä kesänä toimipisteensä Kauppayhtiön terassille. Kuvia aurinkoiselta terassilta.

Rovaniemeläinen rockfestari Simerock on julkistanut viimeiset esiintyjänsä. Festareilla esiintyvät muun muassa Juha Tapio ja Suvi Teräsniska. Simerock järjestetään Rovaniemellä 8.-9. elokuuta. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Kaija Koo, Brädi, Justimus, Jukka Poika, Haloo Helsinki ja JVG.

Kuntien vastuullisilla paikoilla olevat luottamushenkilöt joutuvat ilmoittamaan sidonnaisuuksistaan nykyistä tarkemmin, jos uusi kuntalaki hyväksytään esitetyssä muodossaan. Sidonnaisuuksista muodostetaan erilliset sidonnaisuusrekisterit osana kuntahallinnon läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisäämistä. 

Kuntalaisten osallistuminen ja luottamus päätöksentekoon on heikentynyt. Avoimet ja läpinäkyvät toimintatavat edistävät luottamuksen vahvistumista. Tätä kautta kuntalaiset toivottavasti kiinnostuvat enemmän kunnan yhteisistä asioista, erityisasiantuntija Sini Sallinen sanoo. 

Kunnan poliittinen johtaminen vahvistuu. Lakiehdotuksella vahvistettaisiin poliittista johtamista sekä selkeytettäisiin poliittisen johdon ja virkamiesjohdon työnjakoa. Lisäksi kunnan hallintoa, taloutta ja toimintaa tulisi johtaa konserninäkökulmasta käsin.  

Kunnan valtuusto on aiempaa korostetummin koko kunnan strateginen johtaja. Kunnassa voisi olla päätoimisia luottamushenkilöitä, joilla olisi oikeus saada virka- tai työvapaata luottamustoimen ajaksi. 

Julkisia kokouksia lukuun ottamatta päätöksiä voitaisiin tehdä myös sähköisesti ilman asian käsittelyä varsinaisessa kokouksessa. 

Valistustalon katutasoon avattiin keskiviikkona (4.6.) asukastupa. Asukastupa on kohtaamispaikka kaikenikäisille kaupunkilaisille. Luvassa on monipuolisesti mielekästä harrastus- ja viriketoimintaa. Asukastuvan ja asukasfoorumien ideaa valottaa videolla asukasasiamies Maarit Alikoski.

Rovaniemen Kehitys Oy:n koordinoima kesätyöprojekti on onnistunut tavoitteessaan hankkia kesätyötä 60:lle Rovaniemen kaupungin kesätyösetelin saaneelle nuorelle. Nuorten apuna on toiminut kesätyöagentti, joka hankki yhteistyökumppaneita paikallisista yrityksistä toukokuun ajan. Nuoret työllistyvät pääosin kahdeksi viikoksi 2.6.–11.7.2014 välisenä aikana.

Ounasvaaralla uusitaan HS 100 -hyppyrimäen vauhtilatu tänä kesänä. Nykyinen vauhtilatu on tarkoitettu ainoastaan kesäkäyttöön, eikä siinä ole jäähdytysjärjestelmää. Vanha vauhtilatu puretaan, ja tilalle asennetaan moderni yhdistelmälatu. 

Jäähdytysjärjestelmällä varustettu vauhtilatu takaa turvalliset ja laadukkaat suoritukset kesä- ja talvikäytössä. Lisäksi se on käyttövarmempi erityisesti talvikauden alussa.

Gaining better competitive advantage is needed in order to succeed and respond adequately to international demands and opportunities. One solution is to form a co-operative network among Rovaniemi industrial cluster. Firm co-operation allow units to obtain large-scale industrial projects. Latent opportunities can be seen e.g. in mining and nuclear power. 

Kauppatori laulaa ja soi – yhteislaulutilaisuudet jälleen torikahviossa kesätiistaisin 10.6.2014 alkaen klo 18 aina elokuun alkupuolelle asti. Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki ikäluokat vauvasta vaariin. Paikalla on Kalevi Viitala, joka laulattaa ja juontaa tilaisuuden, elävää musiikkia taustalla. (Video)

Asukastupa on kohtaamispaikka kaikenikäisille kaupunkilaisille. Luvassa on monipuolisesti mielekästä harrastus- ja viriketoimintaa. Mihin virike- ja harrastetoimintaan Sinä haluat osallistua? Voit myös ilmoittautua ohjaajaksi tai apuohjaajaksi. Yhdistykset ja järjestöt: asukastupa varattavissa kokouksiin ja tilaisuuksiin. (Video)

Lähteentien pirtin kesäkahvi avattiiin maanantaina. Kesäkahvilatoimintaa on jo kysytty viisi vuotta, josta lähtien pirtti on ollut yrityskäytössä. Viime kesänä kesäkahvilaa pyöritettiin kokeiluluontoisesti. Tänä kesänä kesäkahvilatoiminta siis pyörähtää kunnolla käyntiin. Kesäkahvila on avoinna ma-to klo 13 alkaen; jos on hyvät säät, niin kahvila on auki aina klo 20 asti.

Loppuviikko pirtti on varattu erilaisille yksityistilaisuuksille kuten esim. hääjuhlille. Seuraavaksi pirtissä olisi tarkoitus alkaa kehittää toimintaa ikäihmisille.

Rovaniemi is among first municipalities to use national Patient Data Respository. Repository will provide safe archiving for any health related data and enable better utilization of existing research results and avoid unnecessary treatment and therefore save both money and time from patients. The use of data can be regulated by patients own will.

Mainoa Design Shop on kotimaisen ja paikallisen pohjoisen käsityömuotoilun erikoisliike, joka avasi ovensa kuusi vuotta sitten. Tänään vietettiin synttäreiden lisäksi uuden toimitilan avajaisia Sampokeskuksen Maakuntakadun puoleisessa toimitilassa.

Rovaniemen kaupungin terveyspalvelut on aloittanut potilaiden hoitotietojen tallentamisen valtakunnalliseen Potilastiedon arkistoon 21.5.2014 alkaen. 

Terveyspalveluiden asiakkaiden ja potilaiden potilaskertomustiedot, riskit, rokotustiedot, voimassaoleva lääkitys sekä laboratoriotulokset löytyvät jatkossa oman potilastietojärjestelmän lisäksi valtakunnallisesta Potilastiedon arkistosta.

Rovaniemen konepajayrityksille olisi tarjolla suuria mahdollisuuksia isoissa teollisuusprojekteissa, kuten kaivoksissa ja tulevissa ydinvoimahankkeissa, mutta pienet yritykset eivät yksin pysty vastaamaan kansainväliseen kilpailuun. 

Yksi ratkaisu kilpailuedun saavuttamiseksi olisi Rovaniemen teollisuusyritysten muodostama verkosto, joka mahdollistaa isommista projekteista kisaamisen sekä laajemman palvelutarjonnan. 

2.6.2014 klo 12:00 LAPPONICA-SALIN REMONTTI OHI

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osasto muuttaa evakkotilasta takaisin Lapponica-saliin kesäkuussa. Kirjojen siirto ja järjestely tehdään arvion mukaan viikoilla 23-24, minkä jälkeen Lappi-osasto palvelee jälleen täysipainoisesti kotiosastollaan.

2.6.2014 klo 12:00 KARTTANÄYTTELY ARKTIKUMISSA

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen karttakokoelman aarteet ovat yleisön ihailtavana Arktikumissa yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Vanhimmat kartat ovat 1500-luvulta ja uusimmat 1800-luvulta.

The valuable collection of maps belongs to the Arctic Centre at the University of Lapland. The treasures of the collection are on general display for the first time in twenty years. The oldest maps are from the 16th century. They reveal how the lines of the northern world were drawn. Detailed drawings are like photographs of their time, showing what Lapland looked like from elsewhere. 

Mäntyvaaran raviradan viereiselle soramonttualueelle on avattu uusi frisbeegolf rata. Tasoltaan keskivaikea uusi kenttä tarjoaa harrastajien käytettäväksi viisitoista väylää. Montuksi nimetty rata palvelee harrastajia ainakin kesän ajan.

Companies in Lapland have fared much better during the Eurozone economic crisis than companies elsewhere in the country. Exports as well as business activities in Lapland took a turn last year translating to growth with particular support from the tourism and mining industries.

Instead of deterring, climate change is likely to improve the prospects of winter tourism in Lapland, according to the findings of a recent study commissioned by Rovaniemi Tourism and Marketing Ltd.

Rovaniemen kirkon portaille kokoontui liki pari sataa innokasta Suvivirren laulajaa koleasta säästä huolimatta. Portailla toivottiin, että Suvivirren laulamisesta tulisi kesän alkamisen kaunis perinne myös Rovaniemellä. Lisätietoa

Rovaniemi Nordmenin kuulumisia: pelaajilta, pelinrakentajalta sekä päävalmeltajalta. 

Neljäs Pommisuojarock-tapahtuma järjestettiin Tivolissa. Seurakunnalla on kaksi eri treenipaikkaa bändeille, ja pommisuojarock-tapahtuma on ensisijaisesti tarkoitettu seurakunnan treenipaikoissa harjoittelevien bändien esiintymistapahtumaksi, joskin vierailevia bändejäkin tapahtumassa nähdään.

Suomessa toistakertaa ja Rovaniemellä ensimmäistä kertaa järjestettävä Pihapelipäivää vietettiin helatorstaina. 

Pihapelipäivän tarkoituksena on innostaa lapsia ja vanhempiakin kokeilemaan uusia lajeja, viettämään vapaa-aikaa ulkona yhdessä kaverien kanssa ja samalla vahvistaa pihapelikulttuuria lajeista riippumatta.

Rovaniemen kouluissa ei ole riittävää kulunvalvontajärjestelmää, käy ilmi Rovaniemen kaupungin riskienhallintasuunnitelmasta. Suunnitelman mukaan koulurakennusten avoimuuteen liittyy merkittävä turvallisuusriski. 

Vain osassa kouluista on sähköinen kulunvalvontajärjestelmä. Lisäksi kouluissa ei ole mahdollisuutta lukita ovia sähköisesti äkillisessä uhkatilanteessa. Kaupunki aikoo torjua riskiä uudistamalla kulunvalvontalaitteita.

Nuorilla ja varhaisnuorilla on paljon kavereita, mutta puutetta on sellaisista ystävistä, joille nuoret voisivat jakaa henkilökohtaiset murheet. 

Rovaniemen tilanne on suurinpiirtein samaa tasoa muun maan kanssa. Tilanne on viime vuosina hieman parantunut. Yhtenä syynä raportissa mainitaan nuorisotilat. Kolmen viime vuoden aikana nuorisotilojen saavutettavuus on lisääntynyt huomattavasti.

Teltta tuli kaupunkiin -tapahtuman avajaisia vietettiin Rovaniemen kauppatorilla. Avajaissanojen lisäksi tarjolla oli esittäävää taidetta ja kuplivaa juomaa ja naposteltavaa. 

LETKE eli Lapin esittävien taiteiden keskus on hankkinut teltan helpottamaan esiintymisiä; erityisesti kiertuetoimintaa. Nyt telttaa päässään testaamaan tositoimissa kolmen päivän kestävän Teltta tuli kaupunkiin -tapahtuman aikana. Tapahtuman tarjonnasta pääsee nauttimaan maksutta.

Lapin Lennoston hävittäjälentolaivue puolitoistakertaistuu kesäkuun puolivälistä lähtien. Koneet tulevat Satakunnan Lennoston Hävittäjälentolaivue 21:sta, kun se lakkautetaan. Satakunnan Hornetit jaetaan Lapin Lennoston ja Karjalan lennoston kesken.

Alvar Aallon Lappia-talon remontti on täydessä käynnissä Rovaniemellä. Valmista pitäisi olla ensi keväänä ja maisematöiden osalta ensi kesänä. 

Rovaniemen Lappia-talon remontti etenee tilaliikelaitoksen johtajan Pekka Latvalan mukaan suunnitelmien mukaisesti. Tätä voi pitää pienoisena yllätyksenä, koska talo on tiukasti suojeltu ja peruskorjausinvestointi on Rovaniemen kaupungin historian suurin.

Maailman MS-päivää vietettiin Rovaniemellä Sampokeskuksessa, jossa jaettiin tietoa aiheeseen liittyen esittein ja kertoen. Lapsille olivat mielissään ilmapalloista, joita myös tapahtumassa jaettiin. 

Paikalliset tapahtumat toteutetaan vapaaehtoistoimijoiden voimin. Lapin MS-yhdistyksen tarkoituksena on MS-tautia sekä harvinaista neurologista sairautta sairastavien tukeminen, hoidon, kuntoutuksen ja liikunnan harrastamisen edistäminen sekä tiedonvälitys.

Lapin ammattiopistossa vietetään valmistumisjuhlaa lauantaina 31. toukokuuta. Yle Lappi kertoo niiden valmistuvien nimet, jotka ovat antaneet luvan nimen julkaisemiseen.

Kaupat ovat helatorstaina kiinni Rovaniemellä. Lapin aluehallintovirasto ei myöntänyt Rovaniemen Prisma-marketille sen hakemaa poikkeuslupaa. Usein pyhinä auki oleva Rovaniemen Rinteenkulman K-supermarket ei edes hakenut poikkeuslupaa, kun Avista kerrottiin että sitä ei aiota myöntää.

Rovaniemen seurakunnassa vietetään kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina Suvivirren sunnuntaita. Yksi kiivaimmista julkisista keskustelunaiheista on tänä keväänä liittynyt nimenomaan siihen, miten uskonnollista alkuperää olevia traditioita voidaan sisällyttää koulujen juhliin.

Lappset Group Oy osallistuu työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimaan ”Tutustu työelämään ja tienaa”-kesäharjoitteluohjelmaan työllistämällä 16 koululaista kesäkauden aikana.

Rovaniemen kaupunginhallitus teki maanantaina historiaa pitämällä yleisölle avoimen kokouksen. Paikalle tuli kolmisenkymmentä kaupunkilaista – yleisöä oli siis enemmän kuin kaupunginvaltuuston kokouksessa keskimäärin.

Kristillisen perinteen mukaan helatorstaina vietetään Kristuksen taivaaseenastumisjuhlaa. Täällä Rovaniemellä pyhäpäivää voi viettää taivaallisen musiikin parissa, kun Korundissa käynnistyy nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä nelipäiväinen vanhan laulu- ja soitinmusiikin festivaali Kontrapunctum.

Tanssiteatteri Studio Solun uusin teos Ankkuri nähdään toukokuun lopussa kansantalo Wiljamissa. Ankkuri kertoo tarinaa tanssin, musiikin ja puheen kautta. 

Studio Solu: Ankkuri pe 30.5. klo 18, la 31.5. klo 18 ja su 1.6. klo 16 ja 18 Wiljamissa. Kesto noin 45 minuuttia, ei väliaikaa. Liput 5/10 e. 

Rovaniemen kaupungin terveysliikuntapalvelut avautuvat ensi syksynä myös opiskelijoille ja muille nuorille aikuisille. Terveysliikuntapassin ikärajan alentaminen on yksi osa kaupungin terveysliikunnan ja korkeakoululiikunnan yhteistyötä, jonka tavoitteena on tuottaa entistä monipuolisempia liikuntapalveluita entistä kustannustehokkaammin.

28.5.2014 klo 11:01 JUNNUGOLFIA LÄPI KESÄN

Junnugolf alkaa maanantaina Ounasvaaran golfpuistossa. Tunnit pidetään maanantaisin ja keskiviikkoisin aina koulujen alkamiseen asti. 

Junnugolf on tarkoitettu 6–13-vuotiaille tytöille ja pojille, jotka eivät vielä ole suorittaneet green cardia tai ovat juuri sen suorittaneet ja ovat vielä lajin alkutaipaleella. 

Junnugolf 2.6. lähtien ma ja ke klo 12–14 Ounasvaaran golfpuistossa. Hinta 70 e/junnu. Ilmoittautumiset ja lisätiedot p. 016 318 125 tai mail@arcticgolf.fi.

Yleisurheiluakatemian kesäkausi käynnistyy jälleen kesäkuun alussa. Yleisurheiluakatemia on tarkoitettu 6–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka haluavat harrastaa, kilpailla tai muutoin rakentaa monipuolista pohjaa liikkumiseen yleisurheilun parissa. 

Yleisurheiluakatemian kesäkauden toiminta alkaa ma 2.6. Ilm. 31.5. mennessä: http://moniurheilukoulu.fi/yleisurheiluakatemia/.

Perjantaina Plukihäiriö lupille kokoontuu joukko rovaniemeläisiä blues-musiikin taitajia. Jamming The Blues! perjantaina 6.6. klo 21 Plukihäiriö lupilla Korundissa. Liput 10 e.

Estradille astelevat muiden muassa Jarmo Puhakka, Uki Ollila, Pepe Petranen, Jari Kuru, Antti Lassila ja Raudaskosken veljekset. Muusikot lupaavat vireisiä venytyksiä, sukkelia juoksutuksia ja raudanlujaa komppia.

Rovaniemen ainoa irkkubaari Oliver’s Corner täyttää kesäkuun alussa kaksi vuotta. Juhlan kunniaksi Oliver’s Corner järjestää nelipäiväiset festivaalit, joissa tunnelmaa kohottaa yli kymmenen eri esiintyjää Suvi Teräsniskasta Peer Güntiin. OC-festivaali 4.–7.6. Oliver’s Cornerissa ja teltassa kävelykadulla.

Motoristikirkkoa vietetään Yläkemijoella Viirin kappelissa helatorstaina 29.5. Ennen kirkonmenoja motoristit kokoontuvat kappelin pihalle ja moottoripyörien fanfaari kajahtaa aloittaen tapahtuman juhlavasti. 

Osuuskunta Nonaksen Myymiö palvelee alkukesän lauantaisin Johannes Laurin käsityötalossa Pohjolankadulla. Myynnissä on paikallisten suunnittelijoiden designia, taidetta ja käsitöitä. Myymiö avoinna lauantaisin 14.6. saakka klo 12–16 Johannes Laurin käsityötalossa, Pohjolankatu 27.

Folklore Festival Jutajaiset jutaa perinteiseen tapaan monipuolisella kulttuuri- ja taidetarjonnalla heti juhannuksen jälkeen. Jutajaiset juhlistaa 20. vuottaan Rovaniemellä.

Rovaniemestä halutaan tehdä Suomen naisyrittäjäystävällisin kaupunki. Avauksena tälle kaupungin elinkeinoyhtiö Rovaniemen kehitys kutsuu kesäkuun alussa kaupungin naisyrittäjät verkostoitumis- ja keskustelutilaisuuteen.

Tarjousten viimeinen vastaanottoaika 10.7.2014 klo 15.00

Tarjousten viimeinen vastaanottoaika 10.7.2014 klo 15.00

Tykistön poistuminen harjoituksesta näkyy liikenteessä pääosin torstain ja perjantaina 29.-30. toukokuuta.

Lapin keskussairaalan perusterveydenhuollon päivystyspuhelin on asiakkaiden mukaan jatkuvasti tukossa. Sinne pääsee yleensä vasta usean soiton ja pitkän odottelun jälkeen. Ongelma vain pahenee kun lähikunnat siirtävät ilta- ja viikonloppupäivystystään Rovaniemelle

Rovaniemeläinen laulajalupaus Malla Collin julkaisi ensimmäisen singlensä - Vapaa lähtemään - toukokuun alussa. Se on kuitenkin vasta alkua – 16-vuotias Malla tähtää suurille lavoille. 

Rovaniemeläinen Malla Ylijurva on vasta kuusitoista, mutta ehtinyt jo moneen. Koulunkäynnin ja harrastusten ohella nuori laulajalupaus, taiteilijanimeltään Malla Collin, on ollut mukana musiikkinäytelmä Muukalaisessa ja esiintynyt niin kesäteatterissa kuin teinisensaatio Robinin musiikkivideollakin.

Kaksi lappilaista nuorta naista tavoittelee keskustan varapuheenjohtajuutta. Rovaniemeläinen Liisa Ansala vahvisti tiistaina lähtevänsä ehdokkaaksi. Aiemmin myös torniolainen Katri Kulmuni on asettunut ehdolle.

Lapin suurin asuntoluotottaja ei ole huolissaan vanhojen omakotitalojen arvonlaskusta. Pohjolan Osuuspankin toimitusjohtaja Markku Salomaa ei allekirjoita Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Ari Paunan ennustetta, että tulevaisuuden asuntomarkkinat ovat viiden sotekeskuksen ympärillä, ja syrjäisten seutujen vanhojen omakotitalojen vakuusarvo romahtaa jopa nollaan.

Rovaniemellä kuvataan elokuvaa kesäkuussa. Rovaniemeläinen elokuvaohjaaja Jussi Hiltunen ohjaa 30-minuuttisen novellielokuvan Perintö, joka veljesten kasvutarina.

Perinteistä Oukku puhtaaksi -talkoopäivää vietettiin jälleen Ounasvaaralla. Päivän aikana näkyi Rovaniemellä myös koululaisluokkia keräämässä roskia lähiympäristösssään. Roskaaminen näyttääkin olevan yleistä kaupunkialueella. Mitenkähän edes omat roskat saisi vietyä roskikselle saakka?

Tarjouspyynnön viimeinen vastaanottoaika 10.6.2014 klo 13.00

Rovaniemen seurakunnan vapaaehtoiset pystyttivät Paimensauvat Kirkkolammen ympärille. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetuissa sauvoissa on tekstejä Raamatun psalmista 23.

Kaupunginhallitus päätti eilen, että Sinettään rakennetaan erillinen iso päiväkoti. Kaupunginjohtaja ja virkamiehet kannattivat halvempaa vaihtoehtoa, jossa pienempi päiväkoti olisi rakennettu koulun viereen, yhdyskäytävän päähän.

Sinetän päiväkoti toimii tällä hetkellä rivitalohuoneistoissa. Päiväkodin tiloissa on todettu monia puutteita, muun muassa sisäilmaongelmia.. Asiantuntijaluento sisätilaongemista.

Kahvakuulaa harrastateen talvella usein miten sisätiloista; joskin ulkonakin sitä voi vedetysti harjoitella paikoin myös talvisin. Kesällä kahvakuulailua vedetään ohjatusti eri puolilla Rovaniemeä: muiden muassa Korkalovaaran koulun kentällä (video) ja Hirvaan koulun kentällä. Kaupunkikin on yleensä järjestänyt kahvakuulailua kesällä yksityisten palvelutarjoajien lisäksi. Videolla tietoa kahvakuulailusta yleensä sekä Rovaniemen harjoitusmahdollisuuksista.

Tapahtumaan osallistuu 80 vanhaa kuorma-autoa, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Esillä on monipuolisesti erilaisten kuljetusten kalustoa kuten maitoautoja, santa-autoja, pöllirekkoja ja tankkiautoja. 

Lappi Areenan veteraaniautonäyttely on avoinna lauantaina 14.6. klo 9-16. Veteraaniautonäyttelyt ovat maksuttomia.

Woman Volleyn libero Tanja Körkkö on kirjoittanut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen rovaniemeläisseuran kanssa. 

Körkkö on Wovon omia kasvatteja ja yksi seuran luottopelaajista. Hänelle on kertynyt pari vuotta liigakokemusta Kuusamon Pallokarhuista. Körkkö palasi sen jälkeen Rovaniemelle. Paluukausi oli voitokas, sillä se päättyi WoVon liiganousuun. 

WoVolla on kasassa nyt kahdeksan pelaajasopimusta.Valmentajan mukaan kesätreenaaminen on jo kovaa vauhtia käynnissä ja joukke aloittaa yhteiset lajitreenit kuluvalla viikolla. 

Rovaniemeläiset Piia Karppinen ja Jarkko Honkanen menivät kumpikin yleisön äänillä kepeästi jatkoon tangolaulukilpailun toisessa vaiheessa. Yleisö valitsi nettiäänestyksessä 30 jatkoon menijää ja tuomaristo valitsee maanantain aikana toiset 30 kisassa jatkavaa laulajaa.

Rovaniemen historian ensimmäinen avoin kaupunginhallituksen kokous alkoi maanantaina kello 14.00 ja yleisöä oli hyvin paikalla. Yleisöä oli paikalla kolmisenkymmentä. Yleisössä oli niin tavallisia kuntalaisia kuin valtuutettuja ja lautakuntien jäseniäkin.  

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sakari Trög selosti paikalla oleville aluksi kokouksen käytännöt ja rutiinit. Yleisö pääsee näkemään myös kaupunginhallituksen oman kokoushuoneen.

26.5.2014 klo 12:44 LENNOSTO KUTSUU TUTUSTUMAAN

Lapin lennoston hävittäjälentolaivue 11 avaa porttinsa yleisölle Rovaniemen Maunun Matissa. Ilmapuolustuksen esittelypäivä ja Ilmailusta ammatti -tapahtuma järjestetään keskiviikkona.

Ainoana lappilaisena Euroopan parlamenttiin valittu Paavo Väyrynen sai eniten ääniä Lapissa. Kokonaiskisassa Väyrynen jäi kuitenkin niukasti toisenlaista EU-linjaa edustavan Olli Rehnin taakse. Parlamenttiin Väyrynen lähtee muuttamaan Alden linjaa ja puolustamaan Lapin etuja.

Monttu-niminen rata on Mäntyvaaran raviradan vieressä ja kentältä löytyy viisitoista väylää. Vaikeustasolta kenttä on keskivaikea. Uusi rata on auki ainakin tämän kesän. Radan jatkosta päätetään myöhemmin.

Rovaniemeläisessä hotellissa on käynyt alaikäisiä alkoholivarkaita. Poliisin mukaan joukko nuoria varasti perjantaina ja lauantaina yhteensä yli tuhannen euron edestä alkoholijuomia Korkalonkadulla sijaitsevasta hotellista.

Tarjousten viimeinen jättöaika 16.6.2014 klo 15.00

Rovaniemeläinen lauluyhtye Punctum järjestää vanhan laulu- ja soitinmusiikin festivaalin Korundissa toukokuun lopussa, 29.5.– 1.6.2014. Kulttuuritalo Korundin konserttisali tarjoaa hienot puitteet tälle 1750-luvulla ja sitä ennen sävelletylle musiikille.

Rovaniemen kansalaisopistossa on meneillään yhteisöasumista käsittelevä keskustelu- ja koulutustilaisuuksien sarja, jossa tarjolla on monipuolisesti tärkeää tietoa yhteisöasumiseen liittyvistä asioista. 

Yhteisöasumisestako uusi asumismuoto? Luento- ja keskustelutilaisuus ti 27.5. klo 17–18.30 Rovalassa, Rovala 5. Ilmoittautuminen päivää ennen tilaisuutta opiston toimistoon tai internetissä www.rovala.fi/kansalaisopisto.

25.5.2014 klo 21:36 ÄÄNESTYSINTO NOUSI LAPISSA

Lappilaiset kävivät äänestämässä edellisiä eurovaaleja innokkaammin. Äänestysprosentti nousi Lapissa 37,1:een. Vuoden 2009 vaaleissa äänestysprosentti jäi 35,9 prosenttiin.

Rovaniemen seurakunta järjesti Lordin aukiolle soppatykin ja musiikkia työttömien kirkkopyhä sunnuntaina. Ilma oli hyvä ja paikalle saapuikin paljon ihmisiä nauttimaan soppatykin antimista ja musiikista. Seurakunta käyttää soppatykkiä muutamia kertoja vuodessa. Tarkoitus on tulla ihmisten luo.

Rovalan pop ja rock -linja järjestää muutamia konsertteja vuodessa. Tällä kertaa korsertti järjestettiin Kauppayhtiöllä, jonne oli tullut paljon ihmisiä kuuntelemaan musiikkia. Erilaisilla kokoonpanoilla esitettiin erilaisia kappaleita ja erilasia tulkintoja: Videolla revitellään sähkökitaralla.

Korundissa vietettiin "Maksa mitä haluat" -päivää. Näyttelyissä sai käydä maksamalla miltä itse tuntui sopivalta. Näyttelyssä oli myös mahdollisuus kertoa paljonko maksoi ja mihin hinta perustui. Mahdollisuus oli myös vastata, mikä saisi  tulemaan näyttelyihin useammin? Sopivan lipun hintaa ja syytä käydä näyttelyssä useammin voi edelleen kommentoida esim. Korundin facebook-sivulla.

Mandragora kahvi- ja teekauppassa vietettiin lauantaina asiakaspäivää. Paikan päällä saattoi ostaa myös maistiaisia niin liikkeen puolesta kuin myös Superpirtelöbaarin tarjonnasta. Tuotteista yleensä sai asiakasalennuksia.

Napapiirin Moottoripyöräilijät ry:n suuri hyväntekeväisyysajot keräsivät kymmeniä pyöriä tapahtumaa. Tapahtuma alkoi kaupungintalolta, jossa ensin annettiin ajoon liittyvä turvallisuusinfo. Mopo-, skootteri- ja moottoripyöräletka ajoi kaupungintalolta pitkin Rovakatua Napapiirin Nesteelle, jonka piha-alueella oli makkaranmyyntiä ja tietoa mopo- ja moottoripyöräkorteista.Tapahtuman tuotolla tuetaan nuorten mopo- ja moottoripyörä harrastusta. 

Rovaniemen erotuomarikerho järjestää perinteisen puulaakijalkapallon kesäsarjan. Pelit pelataan Mäntyvaaran raviradan nurmikentillä alkaen kesäkuussa, kun nurmi on pelikunnossa.

Nyt etsitään jälleen vuoden parasta hillatuotetta. Vuoden 2014 voittaja julkistetaan elokuussa Ranuan hillaviikolla. Vuoden 2014 parhaalle hilla- ja marjatuotteelle on luvassa näkyvyyttä, josta hyvä esimerkki on viime vuoden voittaja Choco Deli Oy.

 Rovaniemeläisyrityksen hilla- ja metsämarjatäytteisille suklaatuotteille palkinto toi selkeän myyntipiikin. Käsintehtyjen hillakonvehtien myynti kaksinkertaistui kisavoiton ansiosta.

Keskiviikkona Inapolulle kokoontui jälleen parikymmenpäinen innostunut joukko viherpeukaloita istuttamaan taimia ja kylvämään siemeniä. 

Tällä hetkellä alueelle on kylvetty muun muassa pinaattia, naurista, lehtikaalta, herneitä, perunoita, erilaisia papuja, salaatteja, retiisiä, porkkanaa ja pohjoisia luonnonyrttejä kuten haproa. 

Viljelyspaikalle pyritään saamaan mahdollisimman pian ilmoitustaulu, jossa kerrotaan hankkeesta ja siitä, kuinka siihen voi osallistua.

Teltta tuli kaupunkiin -tapahtuma tarjoaa maksuttomia esityksiä ja työpajoja Kauppatorilla ensi keskiviikosta perjantaihin. Lisätietoa

23.5.2014 klo 21:06 KEVÄTHUMAUS 23.5.2014 (Video)

Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä ja Me Itse ry / Lapin Metkat järjestämässä keväthumauksessa oli esittämisen riemua. Esityksistä vastasivat: Oma Bändi, Atomi, Tahkokankaan orkesteri ja nuorisobändit Temporal Ink, The Youths, Talonpoika Lalli sekä Pertti Kurikan Nimipäivät ja Mr. Lordi. Loppuillan tanssitti Kunnon Miehet yllätyssolistein. (Kuvia)

Rovajärvellä harjoitellaan Puolustusvoimien uutta taistelutapaa, jossa joukot jaetaan operatiivisiin, alueellisiin ja paikallisjoukkoihin. Isoista, yhdessä liikkuvista puolustusosastoista siirrytään pienempiin, ketterämpiin ja hyökkäävämpiin ryhmiin. Osastot toimivat aiempaa itsenäisempinä yksikköinä.

23.5.2014 klo 16:07 KOLPENEEN JOHTAJA VAIHTUMASSA

Kolpeneen palvelukeskus Rovaniemellä on saamassa uuden johtajan. Kuntayhtymän hallitus esittää, että johtajaksi valitaan Vaasan yliopiston tutkijatohtori Katja Valkama. Kolpeneen pitkäaikainen johtaja Juha-Matti Kivistö siirtyy eläkkeelle.

Rovaniemen kaupunki kerää kaupunkilaisten mielipiteitä siitä, minne pitäisi rakentaa uusi uimahalli. Kaupunki saattaa rakentaa uuden uimahallin, sillä vanha uimahalli kaipaa korjausta ja laajennusta, joten kokonaan uusi rakennus saattaa tulla halvemmaksi. Lisäksi vanha halli on syrjässä monien seniorikäyttäjien kannalta.

Rovaniemeläinen 16-vuotias Malla Ylijurva on monille tuttu kasvo Konttisen kesäteatterista ja Muukalainen-musiikkinäytelmästä. Näyttelijän työstä haaveileva tyttö on myös laulaja – sekin ura kiinnostaa kovasti.

Lapin aluehallintovirasto on myöntänyt Ounasvaaran liikuntapuiston peruskorjaukseen ja HS-100 hyppyrimäen jäälatuun 75 000 euroa. Aluehallintoviraston toimivaltaan kuuluvat liikuntapaikkahankkeet, joiden kustannusarviot ovat 20 000 - 700 000 euroa. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimivaltaan kuuluvia kustannusarvioltaan yli 700 000 euron avustushakemuksia Lapin alueelta oli tänä vuonna kolme. Ministeriö myönsi liikuntapaikkarakentamisen valtionavustusta ainoastaan yhdelle hankkeelle yhteensä 310 000 euroa. Kysessä on Lappi Areenan laajennuksen toinen vaihe.

Rovaniemen kansalaisopistossa on meneillään yhteisöasumista käsittelevä keskustelu- ja koulutustilaisuuksien sarja, jossa tarjolla on monipuolisesti tärkeää tietoa yhteisöasumiseen liittyvistä asioista. Kolmesta tilaisuudesta on jäljellä viimeinen. Se pidetään tiistaina 27.5. 

Eurovaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Ääniä on vielä paljon antamatta, sillä Lapissa uurnilla kävi ennakkoon 19,5 prosenttia äänioikeutetuista. Määrä on pari prosenttiyksikköä suurempi kuin koko maassa.

Lapin väestökato kiihtyi huhtikuussa. Lappi menetti tammi-huhtikuussa 353 asukasta. Vielä kuukautta aiemmin väkikato oli puolta pienempi. Lappia tyhjentää edelleen jatkuva muuttotappio. Lappilaisia myös syntyy edelleen vähemmän kuin kuolee. 

Myös viime vuosina kasvaneen Rovaniemen väkiluku pieneni aavistuksen verran (-6 asukasta). Rovaniemellä oli viime kuun lopussa 61 209 asukasta.

Lapin virkistynyt vienti nosti yritysten liikevaihdon kasvuun. Lapin yritysten liiketoiminta kehittyi muuhun maahan verrattuna positiivisesti viime vuoden aikana. Vienti kääntyi maakunnassa nousuun viime vuoden lopulla vetäen kasvuun myös yritysten liikevaihdon.

Matkailu kasvoi Lapissa taantumasta huolimatta ja myös kaivostoiminnan trendi pysyi nousevana tilapäisistä heilahteluista huolimatta.  Kasvavat alat ovat vaikuttaneet välillisesti myös muille aloille.

Rovaniemen keskuskentän kunnostustyöt ja katsomon rakentaminen eivät saa liikuntapaikkojen valtionapua. Tämä lisää Rovaniemen kaupungin vastuuta kentän vuokrista. 

Keskuskentän rakennuttaja Markkinakiinteistöt haki kentän korjauksiin ja rakennustöihin 750 000 euroa valtionapua, mutta sitä ei myönnetty. Vapaa-ajanlautakunta on huolissaan, että avun menetys tulee lautakunnan vastuulle korotettuina vuokrina.